Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Herbárium - Segítsen egy négyzetméterrel!

Életmód > Budakeszi

2008-02-13


Február 21-ig látogatható a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány bemutatkozó kiállítása a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Köypontban. Az alapítvány és a Budakeszi Dendrológiai Közhasznú Társaság a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete területén, az alapítvány által létrehozott „Budakeszi Herbáriumban” működik.

A két szervezet célja igen közel áll: a Föld élő és éltető fás növényzetének, erdeinek botanikai, ökológiai feltárása és dokumentálása, természeti értékük bemutatása, az ismeretek közkinccsé tétele, illetve a célokat szolgáló közprogramok tervezése, kivitele.

A Budakeszi Herbárium országosan és nemzetközileg is jelentős herbáriumi, könyvtári és kapcsolódó fotó- és szakrajz gyűjteménnyel, tudományos háttér-dokumentációval, és országosan regisztrált génmegőrző élő növénygyűjteménnyel rendelkezik. Fenntartása jelenleg adományokkal, pályázati támogatással lehetséges.

A Budakeszi Erdészet kiürült adminisztrációs épületét 1995-ben használatra megkapta az alapítvány és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával rendbe hozott épületet nemzetközi önkéntesek segítségével.

Segítsen egy négyzetméterrel!

Az alapítvány 645 m2-es épületében a világ mérsékelt övét feltáró expedícióink anyagát, 200 ezernél több herbáriumot, valamint egy ehhez kapcsolódó, 2500 kötetet meghaladó szakkönyvtárat őriznek. Itt készült a Fenyők a Föld körül és a rövidesen kiadásra kerülő Conifers Around the World. Környezetét, többnyire eredeti termőhelyről származó dendrológiai érdekességekkel telepítették be, és a javasolt Budakeszi Arborétum és Parkerdő-együttes tudományos központja is ez az épület lesz. Sok diák jön ide gyakorlatra, és tehetséges fiatal művészek dolgoznak a növényrajzokon, melyek a következő dendrológiai munkák gerincét alkotják. Önkéntesek évente több száz munkaórával segítik a gyűjteményi fenntartó munkát.

2004-ig a Pilisi Parkerdőn keresztül az FVM Erdészeti Hivatala, és az OMMI génbanki támogatása fedezte az épület és a növények fenntartását, ezt követően azonban a források hirtelen megszűntek. 2006 nyarától az épületet bérlik: minden m2-ért 1 eurót fizetnek havonta és ehhez jön még a fenntartás költsége.

Támogatók - jelképes örökbefogadók, bérlőtársak - négyzetméterenként havi 600, azaz évi 7200 Ft-os hozzájárulással eddig már 10 mecénás mintegy 80 m2-nyi terület bérleményét vállalták. További támogatók hozzájárulásukat közvetlenül ay OTP 11708001-20500533 számlaszámra utalhatják, vagy kérésre csekket küldenek (értesítési cím: budakeszi.herbarium@gmail.com). Bővebb információ: 06 (30) 250-8475. Az alapítvány, kérésre igazolást is ad a hozzájárulásról.

Az 1%-os elajánlások esetén adósyámuk: 18077971-1-42.


Vissza