Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyógyszerészként a festőállvány mellett - „Amikor festek, megszűnik számomra a világ”

Kultúra

2005-06-01


Dr. Borbélyné Csirmaz Csilla 1965-ben született Mezőkövesden. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karának elvégzése után munka mellett kezdett el akvarelleket festeni. Bár amatőrként tartják számon, képeinek ecsetkezelése, gazdag érzelemvilága, megkapó, olykor a századforduló magyar szürrealizmusát - például Csontváry Kosztka Tivadart - olykor a szintén e korszakbeli magyar impresszionistákat - Pál Lászlót, Szinnyei-Merse Pált idéző - vagy éppen saját hangú, absztrakt képeinek varázslatos hangulata könnyen igézetébe vonja a műkedvelő közönséget. Budakeszi, barátságos otthonukban beszélgettünk szellemi gyökerekről, a család hétköznapjaiba is lépten nyomon belopózó ihletről, s arról, hogy hogyan párosul művészet és tudomány a háziasszonyi léttel és az anyasággal, s mi történik az alkotóban az első pillanat érintésétől az utolsó ecsetvonásig.

– Az amatőr kifejezés nálunk negatív csengésű. Szerintem csupán annyit jelent, hogy valaki nem foglalkozásszerűen, hanem saját kedvére, belső indíttatásból foglalkozik valamivel, amit szeret, szívesen végez, és ami nagy örömet okoz számára. Én erre büszke vagyok, mert amin dolgozom, az teljesen én vagyok. Bár szeretnék intézményes keretek között mesterektől tanulni, fejlődni, ellesni a fogásokat, de van, akinek ez megadatik, van, akinek nem. Eddig ezt egy éven át a Budai Rajziskolában tudtam megvalósítani, s az itt eltöltött délutánok jelentették számomra a festőiskolát, ahol csendéleteket festettünk, modelleket rajzoltunk. Bár nem vagyok egyik irányzat elkötelezettje sem, mégis talán az impresszionista látásmód áll hozzám a legközelebb. Képeim úgy születnek, hogy megérint egy látvány, a színek a fények, és a helyszínen vázlatot készítek róla, hogy az arányok, részletek megőrződjenek. Itthon aztán kidolgozom, teljesen átadva magam az akkori hangulatnak. Tisztaságával, frissességével az akvarell technika erre kimondottan alkalmas. Szeretem, ahogy egymásba olvadnak a színek, néha önálló életre kelnek. Egészen más, ha száraz, vagy ha nedves alapon festek, és ez attól függ, hogyan érzem a látottakat, milyen hatással volt rám, mit is akarok létrehozni. Maga a technika egyszerűnek tűnik, bár korántsem az. Nem javítható, s ha többször próbálkozik az ember, akkor maszatos lesz, és éppen a frissessége vész el a képnek, ami egyébként a lényegét adná. Van, hogy megragad a természet által megalkotott forma: egy virág, egy kagyló, egy pillangó, azt továbbgondolom és az ecset segítségével átformálom, hiszen a természet csodálatos és kimeríthetetlen élményt és lehetőséget nyújt annak, aki fogékony iránta. Túlontúl mesterséges dolgok vesznek körül bennünket, ezért én megpróbálom viszszaadni a természet egy-egy darabját. Úgy érzem, sikerült a kisfiunkat is megfertőznöm ezzel a látásmóddal, melynek hatására most már ő is észrevesz és elraktároz a világból dolgokat, amelyeket talán később majd ő is valamilyen módon meg fog örökíteni. Bár a férjem mindenben támogat, mégis csak munka után, vagy hétvégén tudom teljesen az alkotásnak szentelni magam, csak ezzel foglalkozni. Amikor festek, megszűnik számomra a külvilág, észre sem veszem, hogy telik az idő.

– Csak az akvarell technikát alkalmazza?

– Az akvarell mellett az üvegfestéssel ismerkedem, amely számomra egy újabb lehetőség a színek, formák harmóniájának megjelenítésére.

– Milyen kiállításokon, galériákban találkozhat az érdeklődő Csirmaz Csilla képeivel?

– 2003 óta a Kassák Alkotóművészek Társaságának tagjaként, tavaly óta az Erzsébetvárosi Képzőművészeti Kör alkotóival több közös kiállításon vettem részt. Jelenleg három képem látható Budapesten a Mednyánszky Képcsarnokban. Nagyon örülök annak is, hogy meghívást kaptam a Budakeszin élő művészek május végén nyíló kiállítására, ahol látható majd néhány akvarellem.

– Hogyan fogalmazná meg művészi hitvallását?

– A témaválasztásnál az érzelmi, esztétikai, és szellemi egyensúly visszatükröződését tartom fontosnak. Úgy hiszem, sokszor a részletek megjelenítése gazdagabb mondanivalót takar, mint az egész szokványos ábrázolása. Úgy gondolom, hogy a művészet célja a tartalom hű ábrázolásán és megjelenítésén túl a gyönyörködtetés.

A művész honlapja: www.extra.hu/csirmaz

Galgóczy Zsuzsa


Vissza