Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újabb arany minősítést kapott a Kompánia

Kultúra

2006-06-01


Június 3.–án Nyárköszöntő Minősítő Színházi Fesztivált rendezett a tavaly elhunyt Zala Szilárd, a rendszerváltás előtti magyar underground kultúra emblematikus alakja emlékére a Magyar Színjátékos Szövetség a Mezei Mária Művészeti Iskola drámatermében, a Széchenyi István Általános Iskolában. Hat csoport színvonalas előadásait a Nagy András László, Csetneki Gábor és Pap Gábor alkotta zsűri értékelte.

A Kompánia Színházi Társulat zárta a napot Federico García Lorca Don Perlimplín és Belisa szerelme a kertben című művének előadásával, amely idén a Tótferi után a második aranyminősítést hozta meg a társulatnak. A Lorca-darabbal a társulat a 2001-es országos színjátszó találkozón már megkapta a legjobb női és férfialakítás, valamint a legjobb rendezés díját. Az aranyminősítés lényege, hogy a harmadik után nívó-díjas társulattá válik a Kompánia, s ez pályázati lehetőségeiket nagymértékben kitágítja majd. Remélhetőleg a korábban már óriási sikerrel játszott Táltosjáték című előadásuk révén erre minden esélye megvan a színtársulatnak. A június 3-i előadás címszerepeiben Hantos Násfát és Mózes Zoltánt láthatta a közönség, a további szerepeket Mayer Zita, Pásztor Anita és Debreczeni Márton játszotta. A darabot Lukács László, a társulat vezetője rendezte.

A Kompánia Színházi Társulat dominánsan mozgásszínházi jellegű, alternatív társulat, s egyszerre művészeti iskola is. A csoport magját alkotók már gyerekkoruktól együtt dolgoznak. A Mezei Mária Művészeti Iskolában most már az utánpótlás tanul. A Kompánia szép számú sikereket mondhat magáénak idehaza és külföldön egyaránt. Legutóbb a horvátországi „Jadran 2006” fesztiválra a Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Szín-Játékos Szövetség őket delegálta, s képviselték Magyarországot a nemzetközi találkozón, ahonnan újfent a legjobb minősítéssel térhettek haza.    
kohuka


Vissza