Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közel egymilliárdnyi fogyasztóvédelmi bírság

Közélet > Perbál

2008-03-25


A Kikelet nevű országos tavaszi fogyasztóvédelmi akciósorozat félidejéhez érkezett, a hatóság emberei eddig 17 700 ellenőrzést végeztek és csaknem 900 millió forintos bírságot vetettek ki - közölte a kormányszóvivő március 20-án, csütörtökön Perbálon, egy húsüzemben tartott állatorvosi ellenőrzés utáni sajtótájékoztatón.

A hatóságok az elmúlt hetekben 5650 esetben szabtak ki bírságot és a jogszabályok megsértése miatt 218 üzletet zárattak be ideiglenes jelleggel. A gyorsmérleg szerint 106 millió forint értékben foglaltak le különféle árukat, és 34,5 tonna élelmiszert, édesipari terméket vontak ki a forgalomból. Emellett megtiltották csaknem félmillió forint értékű áru értékesítését - húzta alá a kormányszóvivő.

Hajós Ádám, a főváros és Pest megye főállatorvosa elmondta: nem találtak súlyos kifogást a perbáli húsüzemben, az itt előállított kolbászok, szalámik, füstölt áruk megfelelnek az előírásoknak, jó minőségűek.

Kreisz Tamás, a Zimbó Húsipari Kft. vezetőjének tájékoztatása szerint a cég 10 éve magyar-német beruházás keretében 2 milliárd forint befektetés eredményeként kezdte meg a termelést. Napi 25 tonna árut állítanak elő elsősorban hazai vágóhidakról érkező sertés- és marhahúsból. A termékek nagyobb hányada a hazai piacra megy, és 4 százalékos arányban veszi ki részét a belpiacból. A cég évi 8 milliárd forint termelési értéket állít elő, tavaly 130 millió forint volt a nyeresége. Az idén hasonló eredményre törekszik a 130 dolgozót foglalkoztató üzem - emelte ki az igazgató.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki közleménye szerint a negyedik hete tartó Kikelet hadművelet során eddig elvégzett csaknem 5.000 vizsgálat 31,3 százaléka zárult megállapítással, s az adóhatóság 327,8 millió forint mulasztási bírságot szabott ki.

A bírság kiszabásán túl 210 üzletet 12 napra, 6 üzletet 30 napra, 2 üzletet 60 napra bezárattak, továbbá 43 esetben felfüggesztették a vállalkozó kereskedelmi tevékenységét.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg