Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Oktatóbázis a természetbarát szennyvízkezelésre

Életmód > Telki

2008-04-02


A szennyvíz - tisztítótelep önkormányzati tulajdonba vételéről és ökotechnológiai oktatóbázis létrehozásáról állapodott meg március 28-án Telki vezetése és az Organica Zrt.

Telkiben a botanikus kert kinézetű élőgépes szennyvíztisztító öt évvel ezelőtt az önkormányzat és az Organica közös beruházásában, a többségi önkormányzati tulajdonú Telki-víz Kft. keretében valósult meg. Újdonság, hogy az önkormányzat ezentúl saját tulajdonában, önállóan kívánja üzemeltetni a szennyvízszolgáltatást: az Organica ugyan kilép a tulajdonosi körből, a szennyvíztisztítás szakmai felügyeletét azonban továbbra is ellátja. Sőt a szennyvíztisztító melletti területet is hosszú távú bérletbe veszi, hogy ott ökotechnológiai központot hozzon létre az élőgépes technológia továbbfejlesztésére és nemzetközi betanítására. Az új felállásról szóló megállapodást pénteken írták alá, s a fejlesztő- és oktatóbázis kiépítése várhatóan az év végéig megvalósul.

Kenyeres István, az Organica Zrt. vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy az Organica szennyvíztisztító tulajdonképpen egy botanikus kert, úgynevezett élőgépes technológián alapszik, ahol nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is. Ezek az élőlények építik be saját szervezetükbe a szennyező anyagokat. A vezérigazgató szerint, bár még mindig épülnek a világban gigantikus központi szennyvíztisztítók, ezek helyét fokozatosan átveszik majd a helyi tisztítási módok, hiszen a szennyvizet ott célszerű tisztítani, ahol keletkezik.


Vissza