Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megőrizzük a természetes környezetet

Közélet > Remeteszőlős

2008-04-17


Remeteszőlős költségvetése alapvetően kiegyensúlyozott és egy kiszámítható gazdálkodáson nyugszik, s a 65 milliós költségvetés közel kilencmillió fejlesztést biztosít. Szathmáry Gergely polgármester Remeteszőlős lehetőségeiről és terveiről nyilatkozott lapunk munkatársának.

A kiegyensúlyozottság annak is köszönhető, hogy a kötelező feladatokat igyekeztünk ésszerűsíteni. A remetei lakosok korábban Solymáron vehették igénybe az egészségügyi ellátást, és ehhez az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia. Most viszont Nagykovácsival együttműködve az OEP finanszírozza, így az önkormányzatnak erre nem kell külön költenie. Az alapfokú oktatást a lakosság igényeire alapozva a II. kerületi önkormányzattal kötött megállapodás keretein belül biztosítjuk. A fejlesztések tekintetében legfőbb szempont számunkra, hogy megőrizzük azt a természetes környezetet, amiért ideköltöztünk.

Legnagyobb problémát az település úthálózata okozza, hiszen a Patak sétánynak tekinthető fő út sem rendelkezik aszfalt burkolattal. Az útpályázati esélyeink nem túl ideálisak, mivel a legfejlettebb régióhoz tartozunk, az önkormányzat nem veszteséges és nem is hátrányos helyzetű. Sőt mi több még egy minimális maradvány összeget is fel tudunk mutatni, ugyanakkor a pályázatokhoz szükséges önrészt már csak hitelből tudnánk biztosítani. Ezt úgy is összegezhetnénk, hogy furcsa módon, ami az előnyünk, az egyben a hátrányunk is. Mindezek ellenére tanulmányterveket és különböző költséghaszon-elemzéseket készítünk, hiszen az úthálózat javítása az önkormányzat gazdasági programjának egyik fontos célkitűzése.  Sajátos probléma a településen áthaladó Nagykovácsi út jelentős forgalma, ami komoly balesetveszélyt jelent például a 63-as busz megállóit használó kismamák, idősek és diákok számára. A biztonságuk érdekében gondoskodtunk a megállók közvilágításáról és rendezettebbé tételéről. De szükség lenne még néhány forgalomlassító és sebességcsökkentő megoldást is találni, melyben a nagykovácsi önkormányzattal is igyekszünk egyeztetni, hiszen a jó szomszédság számunkra hatékony együttműködést is jelent. További terveink között szerepel a közösségi terek fejlesztése, ennek keretében a Patak sétány és az Ördögárok közti területen egy játszóteret szeretnénk kialakítani. Fejlesztési vágyainkat jelenleg alapvetően a pályázati kiírások határozzák meg, de őszintén reméljük, hogy álmaink egyszer valóra is válnak.
Antalóczy Péter

Vissza