Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Valóság és álmok határán

> Telki

2006-05-01


Telki sok művész igazi otthona. A Művészetek völgye –- Kapolcs és környéke – bátran felvehetné a képzeletbeli versenyt e lenyűgöző tájjal és azzal a kulturális ideával, mely e térséget áthatja. Az itt élő „kincsek” egyike Márton Ildikó festőművész, aki immár több mint 25 éve találta meg azt a nyugalmat, lelki megtisztulást, ami művészi pályáján elindította és kiteljesítette. „Megfogott a táj szépsége és harmóniája, az itt élő emberek közelsége.”

A Pipacs utca májusi zöldözönbe burkolódzik és az ott megbúvó Pipacs Galéria hamarosan megnyitja kapuját. Ildikó és férje hónapok óta aprólékos figyelemmel készül a megnyitóra. Minden részlet fontos számukra: a képek hangulata, a keretek színe, formája, anyaga harmonizáljon a berendezési tárgyak színeivel. A terem félhomályában ülök a házaspárral.

– Sok munkánk – szellemi, fizikai is – benne van ebben a galériában.  Úgy érzem, egész életemben erre készültem. Pályámat műhímzőként kezdtem, majd művészettörténeti tanulmányimat befejezve a festészettel kezdtem el foglalkozni. Első kiállításomat a Telki Galériában Bujáki László grafikusművész segítségével rendeztem meg. Sokat köszönhetek Bujáki Lászlónak, ő adott önbizalmat, szakmai segítséget, hogy ezen a szép, érzelmekkel teli úton elinduljak.
– Milyen sikereket, elismeréseket ért el eddig?
– Tagja vagyok az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. 2003-ban az a megtiszteltetés ért, hogy a Hajnalpír című képem ismert, sikeres festők alkotásaival együtt szerepelt egy országos kiállításon. A környező településeken és a szűkebb-tágabb régióban már bemutatkoztam műveimmel, többek között Biatorbágyon, Budakeszin, Pátyon, Zsámbékon. De kiállítottam már Tatabányán, Budapesten több helyen, Zsámbékon Győrben, Esztergomban, Herceghalmon, Érden, Bábolnán, Kisbéren, Solymáron és Bakonyszombathelyen. Utoljára, de nem utolsó sorban nagyon büszke vagyok, hogy képeim egy ismert, jó nevű galérián keresztül Olaszországba is kikerültek.
– Munkásságának koronáján az egyik ékkő lehet az önálló galéria.
– Igen, de szeretnék még sok más értékeset, tartalmasat alkotni, melyek mind gazdagíthatják a kedves látogatókat és mindazokat, akik a jövőben találkoznak a munkáimmal. Erre a képzeletbeli koronára pedig sok követ szeretnék feltenni, hogy díszítse a régió és a magyar művészet palettáját.  Nagyon hálás vagyok a sorsnak azért, hogy ahol lakom, ahol alkotok, lehetőségem nyílt a Pipacs Galéria létrehozására.  Remélem, sokan eljönnek. Nagy szeretettel várok mindenkit! Szeretném megismertetni az emberekkel azokat az érzéseket, melyeket átélek és megfestek. Csodálatos dolog lenne más művészeknek is lehetőséget adni, hogy nálam állítsanak ki, legyen az ismert vagy még kevésbé ismert, idősebb vagy fiatal alkotó, ipar- vagy képzőművész. Egy dolog fontos, adni a művészetből maradandót a jövőnek. 
– Ars poeticáját miként tudná megfogalmazni? Festményei légiesen könynyűek – gondolok itt a színekre, az ecsetkezelésre és magára a témára is. Olyan érzésem van, mintha valóság és álom határán lennék, de gondolataimat tovább viszi ebben a megfoghatatlan síkban egy markáns térerő!
– Nagyon szeretem a természetet és az állatokat, imádom az életet.  Ezeket az érzéseket megpróbálom visszaadni a művészetemben. Témáim racionálisak, ugyanakkor megoldásban meghökkentően valós világot tükröznek.  Valahol a mesék és az álmok mesgyéjén „sétálok“. A színek, a virágok, falzugok és mediterrán tájak harmónikus vagy éppen diszharmónikus kapcsolatának ábrázolása a célom. A festészet számomra kikapcsolódás, de egyben összpontosítás és kemény munka is. Kikapcsolódás, mert bártan csaponghat a fantáziám. Összpontosítás, mert nincsenek határok, az érzéseimet szabadjára engedhetem, de - és kizárólag - ilyenkor kell a legjobban koncentrálnom, hogy az a világ, amelyet megalkotok a vásznon, befogadható legyen a néző számára. Minden képem egyfajta lelki kitárulkozás, melyben a mindenkori hangulatomat, belső vágyaimat, örömömet, fájdalmamat tárom a közönség elé és talán ezért is ennyire változatos a témavilágom.
(hájas)                                                                                                                                                           

Egy kép ezer szónál többet mond!
Nyitott lélekkel, szívvel várom a kedves olvasót május 13-án 16 órakor
a Pipacs Galéria megnyitó ünnepségére és egy kellemes, könnyed eszmecserére Telkibe, a Pipacs u. 4-be.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg