Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ismét indul a Balatoni Elsősegély Szolgálat

Életmód

2008-07-02


Vérző lábak, csípések, hőség okozta rosszullét. Több ezer ehhez hasonló sérülés történt tavaly nyáron, amely miatt idén is szükségesnek érezte a Magyar Vöröskereszt, hogy a Balaton partján huszonhat strandon megszervezze a Balatoni Elsősegély Szolgálatot. Mától nemcsak a vízben, hanem a parton is ellátják a sérülteket.

Ma indult útjára – első turnusként - az az ötvenkét önkéntes, akik a Magyar Vöröskereszt szervezésében idén huszonhat strandon látják el immár második éve a Balatoni Elsősegély Szolgálatot. „Õket a nyár folyamán hetente, az ország szinte minden részéről érkezők váltják. Noha vízimentő szolgálat már több éve működik a Balatonon, szárazföldi és egyéb balesetmegelőző vagy ellátó elsősegély szolgáltatások a nagy strandokon nem voltak. Ezt a hiányt szeretnék idén is csökkenteni, hiszen minden nyaraló tudja, hogy nem csak a vízben, de a szárazföldön is számos olyan váratlan baleset fordulhat elő, amikor szakszerű ellátásra lenne szükség, ami eddig sok esetben nem volt a közelben” – mondta Török László, a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének igazgatója. „Természetesen a leggyakoribb balesetek közé a hőségből eredő rosszullétek, csípések, ebből fakadó allergiás tünetek, vágott sebek, napégés, napszúrás tartozik, de előfordulnak minden nyáron ennél súlyosabb balesetek is, amelyeknél kiemelten fontos, hogy a helyszínen már a mentők megérkezéséig szakszerű ellátást kapjon a sérült.”

Ebben az évben huszonhat strandon fog működni a szolgálat, így Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Balatonlellén, Balatonföldváron, Zamárdiban, Szigligeten, hogy csak egy párat említsünk.

Idén több százan jelentkeztek a Balatoni Elsősegély Szolgálatra, melyből hetente - nyolc héten át - ötvenketten vesznek részt a csapatban. A szolgálatot komoly kiválasztás előzte meg, hiszen nem mindenkiből lehet életmentő. A jelentkezőnek rendelkezni kell minimum alapfokú elsősegélynyújtó ismeretekkel és vizsgával. A szolgálat önkéntes alapon működik, tehát a csapat tagjai bérmentesen dolgoznak a Balaton legnagyobb strandjain.

Vissza