Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Defibrillátort szerelt fel a budakeszi vitorlázó reptér

Életmód > Budakeszi

2008-07-17


A kétszeres olimpiai bajnok, Kolonics György kenus tragikus halála az egész országot megdöbbentette. Mától az Aeroklub Farkashegy által üzemeltetett budakeszi Farkashegyi Repülőtéren laikusok által is használható automata defibrillátort szereltek fel, mellyel a klinikai halál állapotából sokkal nagyobb eséllyel lehet visszahozni az életbe a váratlan szívritmus zavarral küzdő beteget.

A defibrillátor használatára, az elsősegély nyújtás alapjaira a reptér sportolói és alkalmazottai külön képzést kapnak majd. - jelentette be sajtóközleményben az Aeroklub elnöke.

Kecskeméti Tamás elmondta, hogy a hirtelen Szivmegállás a világon és Magyarországon is a vezető halálozási ok. Többen halnak meg ebben, mint bármilyen másban. Hazánkban évente kb. 32 ezer ember hal bele, többen, mint Esztergom lakossága. A betegség nem válogat, kor, nem, foglalkozás, fizikai állapot nem számít. A hiedelmekkel ellentétben a szív ilyen esetben csak defibrillációs ütéssel indítható újra, méghozzá az agy oxigénhiány miatti károsodását megakadályozandó, a megállást követő 5 percen belül. A mentők ennyi idő alatt a világon sehol sem képesek kiérkezni a helyszínre. Ezért döntöttek úgy, hogy sportrepülőteret "Szív Biztonságos Területté" nyilvánítják.


Vissza