Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Körhinta-baleset - Két pátyi kislány a súlyos sérültek között

Közélet > Tök

2008-08-04


Tök évek óta híres a nyári rendezvényeiről, melyet mindig sikerrel bonyolított le. Idén július 20-án este azonban a rendezvény vége felé egy UFO-körhinta a menet végén, lassulás közben óriási robajjal szétszakadt. Az egyik tartókonzolja tört el és rázuhant a mellette lévő dodzsem pályára.  Az eset részleteiről munkatársunk Baksa Lászlót, Tök polgármesterét kérdezte.

Tök Nagy Buli - hirdették a transzparensek, szórólapok és a média a fergeteges július 19-20-i hétvégét, mely óriási tömegeket vonzott a környező településekről és mondhatjuk az ország más szegleteiből is. Tök évek óta híres a nyári rendezvényeiről, melyet mindig sikerrel bonyolított le. Idén július 20-án este azonban a rendezvény vége felé egy UFO-körhinta a menet végén, lassulás közben óriási robajjal szétszakadt. Az egyik tartókonzolja tört el és rázuhant a mellette lévő dodzsem pályára. Tizenheten sérültek meg, kizárólag 12-16 éves gyerekek és fiatal felnőttek. Az egy életveszélyes, három súlyos és tizenhárom könnyebb, javarészt koponya- és csonttöréses sérültet a nagy erőkkel helyszínre érkező mentők szállítottak kórházba. Az eset részleteiről munkatársunk Baksa Lászlót, Tök polgármesterét kérdezte.

-   Mit tudnak a sérültekről?

-   A szerencsétlenség után egy héttel jutottunk csak információhoz a budaörsi és a budakeszi rendőrség segítségével. Csak a sérültek nevét és lakcímét tudtuk megszerezni. Sem sérültségük fokát, sem állapotukat, sem jelenlegi tartózkodási helyüket nem ismerjük. Öt kórházat kerestünk telefonon, ahová tudomásunk szerint sérültek kerülhettek, de érdemi információt egyik sem adott annak ellenére, hogy kinyilvánítottan valamiféle segítségnyújtás céljából kértünk volna információkat. Több kórház megígérte, ha megadom mobilszámomat, visszahívnak. A mai napig nem tették meg. Szeretnénk mindenkit megtalálni, s mindnyájuk állapotának, helyzetének ismeretében dönteni a segítség formájáról, nagyságáról.
-   Tud arról, hogy ellenőrizték-e a körhinta papírjait?
-   A rendezvény szervezője nem Tök önkormányzata, hanem az ELON Kft. volt. Az önkormányzat a rendezvényt csak a támogatta. A hinta működési engedélyét nem az önkormányzat adja ki, hanem egy arra hivatott szervezet és nem egy hétvégére, hanem egy évre. A kft. a hinta műszaki engedélyét a rendezvény előtt megvizsgálta, az 2009 májusáig érvényes volt. Ezen túl szerződésben rögzítette, hogy minden felelősség a működtetőt terheli. Megjegyzem, inkább a papír lett volna érvénytelen és a hinta lett volna rendben.
-   Ön szerint mi okozta a balesetet, különös tekintettel arra, hogy egy ilyen típusú hinta 1999-ben halásos balesetet okozott?
-   Nem tudtam az előző balesetről, de a történtek utáni híradásokat nagy figyelemmel kísértem. Ezért fontosnak tartom megjegyezni, hogy 1999-ben a hintákat közvetlenül tartó konzol bizonyult gyöngének, és szabadult el egy hinta. Ezeket a konzolokat az eset után megerősítették és most nem ez okozta a balesetet. Most két főtartó zártszelvény törött el egyszerre. Okát a szakemberek vizsgálják.
  Volt-e a rendezvényen biztonsági szolgálat, polgárőrség? Volt-e katasztrófa esetére mentési tervük?
-   A Monsignore Security Kft. látta el a biztonsági feladatokat. Nem tört ki pánik a helyszínen annak ellenére, hogy tizennyolc sérült feküdt, ült a hinta körül. Mindenütt a hihetetlen segíteni akarás, önzetlenség jeleivel találkoztam. Profi, fizetett biztonsági szolgálatot alkalmazott a szervező, amelynek a vezetője a színpad mikrofonjából azonnal eligazította a teendőkről a tömeget. A jelenlévő mintegy háromezer ember fegyelmezetten, a kiérkező mentőket nem akadályozva, elhagyta a rendezvény területét.
-   A hinta leszakadása után hosszú percekig áram alatt volt a szerkezet. Miért nem áramtalanítottak azonnal?
-   Nézze! Rendezők, szervezők, a biztonságiak egy része a sérültekkel voltunk elfoglalva! Magam egy agyrázkódást szenvedett, csukló-törött, arccsont-sérült húsz év körüli kislányt vittem a megfelelő helyre, ahol rövid időn belül ellátták. Szürkült! A hinta lámpái a tűzoltók megérkezéséig sokat segítettek a megfelelő tájékozódásban. A hinta állt, semmi jelentősége nem volt a teljes áramtalanításnak.
-   Miért nem volt a helyszínen elérhető orvosi ellátás?
-   A mentőállomás két kilométerre van tőlünk, ahonnan is úgy az ügyeleti kocsi, mint a bent lévő két mentőautó négy percen belül a helyszínen volt, s azonnal megkezdték a sérültek ellátását. A távolabbról érkező mentők is ott voltak tíz percen belül. A baleset időpontjában három sebész orvos tartózkodott a helyszínen, akik azonnal elkezdték az elsősegélynyújtást.   
-   Egy szemtanú szerint a baleset előtt a hinta füstölni kezdett. Szóltak az irányítókabinban lévő személynek, hogy probléma van a szerkezettel. „Semmi gond, még bírja”  választ kapták.
-   A baleset okát szakemberek vizsgálják. Én nem vagyok szakember, de azt tudom, hogy egy zártszelvény nem füstöl, mielőtt eltörik, s ha netán a hajtómotor ég le üzem közben, akkor ez a baleset nem következik be. Legfeljebb a következő vasárnap a perbáli búcsúban. Így ők megúszták, mi pedig a befektetett rengeteg munka, az öt éven keresztül széles körben ismert és eddig problémamentes rendezvényünk ellenére akaratunkon kívül ilyen helyzetbe kerültünk.
-   Kit tart felelősnek és miben a Tökön történtek miatt?
-   Az ország összes ilyen típusú hintáját leállították, vizsgálják. Gondolom, a rendőrség megkeresi, aki a zártszelvény hegesztését végezte, aki a hintát minősítette, aki a hintát telepítette. Várjuk az eredményt. Úgy gondolom, s ezt a rendőrség is megerősítette, a szervezőket semmiféle felelősség nem terheli. Csak az a folyamatos rossz érzés ne lenne, amikor az eset eszünkbe jut. Minden esetre önkormányzatunk és  a falu nevében kívánunk minden sérültnek mielőbbi gyógyulást, együtt érzünk velük és a hozzátartozókkal, s azokkal is, akik az esti záró koncertre az ország minden pontjáról érkezve hiába várták az előadást.

Az elkészült szakértői vélemény szerint a körhintán bekövetkezett törést egy korábban szakszerűtlenül elvégzett hegesztés okozta annak ellenére, hogy az üzemeltető minden szükséges műszaki engedéllyel rendelkezett, ami a hinta működtetéséhez szükséges volt. A hivatalos műszaki szakértői vélemény birtokában az esetet vizsgáló Budaörsi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított büntetőeljárást, ismeretlen tettes ellen.
- hájas -

Kapcsolódó cikk
Gyűjtést szerveznek a töki tragédia egyik súlyos sérültjének

Vissza