Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Õszi teendők a kertben

Életmód

2005-09-01


Aki már kivette részét a kerti munkákból, tudja, hogy ha időnként fáradtságos is, kárpótlást nyújt az elültetett sziklakerti növények üde tavaszi színkavalkádja, a fullasztó nyári délutánokon enyhet adó lombok suhogása, melyek alatt a gyerekek is szívesen játszanak, és ahová az idősebbek is ki-kiülnek megpihenve egy-egy fárasztó nap után. A rendezett kertek, parkok ugyanúgy hozzátartoznak egy város képéhez, mint a jellegzetes épületek, intézmények. A szép természeti környezet kialakításához és az ősszel elvégzendő munkákhoz szolgál tanácsokkal Bori Gábor kertészmérnök a budakeszi Kert utcai LP Faiskolai lerakatból.

Magánkertekben parkosítására ősszel érdemes a nagyméretű fákat elültetni. Ilyenek pl. a fűzfák. A nálunk konténerben kaphatók két és fél méteresek, de néhány év múlva már ezek is gyönyörű terebélyes parkfákká fejlődnek. A hárs és magaskőris sorfásításra, az utcafront takarására alkalmasak. De jó takarónövények a vérborbolyák, a cserszömörcék, amelyek kimondottan a Budakeszi környéki, déli fekvésű meszes talajokat kedvelik. Ezüstfát elsősorban elhagyatott üdülőtelkekre jó ültetni, mert olyan tömör zártsövényt lehet belőlük nyírni, amelyen tövisei miatt senkinek sem ajánlott átvágni, ősz végére megérő termései pedig a madarak számára szolgálnak kedvelt csemegeként. 
Az örökzöldek viszonylag jól bírják a kötöttebb, meszesebb talajt is, de igen páraigényesek. Ezek közül a brabant tuja a legedzettebb, elsősorban sövénynek javasolható, ennek érdekében a friss hajtásokat március közepétől körülbelül két-háromhavonta elektromos sövénynyíróval, vagy sövényvágó ollóval, 10 cm-hosszan vissza kell vágni, hogy a kellő tömörség kialakulhasson. És akik a tujákat kedvelik, tudják, hogy a smaragd tuja utolérhetetlen szépsége, üde zöld színe miatt a „tuják királya.” Ezt a fajtát a klasszikus szépség kedvelőinek ajánljuk. Felhívnám a figyelmet az oszlopos borókára is, amely mindenfajta alakítás nélkül is megtartja eredeti sudár, felfelé törekvő alakját, s mint minden borókafajta ez is gyors növekedésű. A meszes talajt szereti. A hamisciprusokat savanyú talajba kell ültetni, inkább keleti, vagy nyugati fekvésű helyekre. Örökzöldeket általában nem célszerű edénybe ültetni, mert sokat párologtatnak és így hamar kiszáradnak. Ha viszont mégis csak edényben tudjuk őket tartani, télire célszerű árnyékosabb helyet biztosítani a számukra és legalább havonta egyszer megöntözni őket.
S végül néhány szó a gyümölcsfákról. Õszibarack, kajszibarack, cseresznye, mandula a legkeresettebb gyümölcsfafajták. Ezen kívül bogyós gyümölcsökből ribiszkét, pöszmétét, szedret, málnát, jostát kínálunk még, és szőlőoltványokból is szolgálhatunk a legkeresettebb fajtákkal. A fagytűrő szőlőfajtákat is ősszel érdemes telepíteni. Egy tőkéhez 2,5 liter marhatrágya bekeverése ajánlott.
G.Zs.


Vissza