Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Állatról emberre terjedő betegségek

Életmód

2005-11-01


Gyakori kérdés, főleg kisgyermekes családoknál, terhes asszonyoknál, ha állatot tartanak, hogy mely betegségek terjednek emberről állatra. Az ilyen betegségeket összefoglaló néven zoonozisoknak nevezzük.Nagyon sok ilyen betegséget ismerünk, de lényegesen több azon betegségek száma, melyeket emberek egymástól kaphatnak el, a buszon, kórházakban, gyermekek az óvodában, uszodában…

Megfelelő állattartással rendkívül kevés az esély arra, hogy állatainktól valamilyen betegséget elkapjunk. Véleményem szerint gyakorlati jelentősége a zoonosisoknak, újszülötteknél, terhes asszonyoknál, illetve valamilyen, az immunállapotot gyengítő gyógyszert szedő embereknél van.

A következőkben a leggyakoribb kérdésekre szeretnénk rövid választ adni.


1. Mennyi időnként végezzük a féreghajtást?

Legalább félévente. Ha a kisgyermek érinkezik a kutyával macskával, negyedévente. A humán készítményekkel nincsenek jó tapasztalataink, hasonlóan nem kielégítő hatású ha fokhagymát adnak a kutyának féregűzés céljából. Leginkább kisgyermekek galandférgességével találkozunk és gyakrabban származik a fertőzés macskától mint kutyától.

2. A macskanáthát elkaphatja-e az állattartó?

Nem, a macskanáthát olyan vírusok okozzák, melyek az embert nem betegítik meg

3. Megcsípheti e az embert a bolha, rühatka?

Igen, a bolha fájdalmas csípést okoz, a rühatka pedig viszkető bőrgyulladást, de tartósan nem telepszik meg az emberen egyik parazita sem.

4. A leukózis nevű macskabetegség emberre fertőz?

Nem. Az emberi leukaemia kóroktana nem azonos a macskák fenti vírusbetegségével.

5. Továbbviheti e a fertőzést a lyme kórban beteg kutya?

Nem, a lyme kórt csak fertőzött kullancs csípése okozhatja.

6. Érintkezhet-e a terhes nő a macskákkal?

A macskát tartó terhes asszonyoknak rendszerint toxoplazma vizsgálatot javasol az orvos. Ha a terhes asszony már átesett a fertőzésen, tehát pozitv lelettel rendelkezik, érintkezhet a macskával. Amennyiben még nem esett át a fertőzésen, tarhat macskát, de az ürülékét ne ő takarítsa. Lehetőség van a macskák toxoplazma vizsgálatára is, ezzel megtudhatjuk, hogy fertőzhet e egyáltalán a macska. Fontos tudni, hogy toxoplazmózis származhat mosatlan gyümölcstől, nyers hús megkóstólásától (fasírt), fűszál rágcsálásától is.


További kérdéseikre örömmel válaszolunk, személyesen vagy az alábbi e-mail címen.


Dr. Fenyves Ildikó

Klapka Állategészségügyi Központ

allatorvos@invitel.huVissza