Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szép kisbaba, boldog lehet az ükmama

Múltunk tanúi > Páty

2008-09-22


Marci szerencsés kisfiú. Ritka csodában van része. Két ükmamája van.  Szappanos Mátyásné Tóth Judit, Juci néni és Simon Pálné Horn Mária, Maris néni. Amikor megérkezem, az egyik ükmama, Juci néni, éppen Marcival játszik a földön. Pár perccel később belép Mariska néni is, szinte repül az unokához. 

Beszélgetni kezdünk a múltról, a fiatalságukról. Juci néni Kecskeméten született. 1950-ben költöztek Pátyra a férjével és két kislányával. Huszonkét éves volt, amikor megismerkedtek, nem sokat vártak az esküvővel, de a gyerekáldással sem. Máig emlékszik az első gyermeke szülésére, még azt is tudja, hogy paradicsomos krumplilevest főzött ebédre, de megenni már nem tudta, mert megindultak a fájások. Nevetve meséli, hogy szülés után, hiába tiltotta meg neki a bába, hogy ne egyen, ne kelljen fel, ő olyan éhes volt, hogy azonnal felkelt enni, ahogy a bába elhagyta a házat.

Mariska néni tanyán nevelkedett, majd szobalány lett, és már kamaszlányként megismerte a férjét. Kapcsolatukat azonban titkolniuk kellett, mivel szüleik ellenezték, hogy a katolikus Maris néni a református Pali bácsi felesége legyen. De a szerelmük erősebb volt: Maris néni tizennyolc évesen már az első gyermekét várta. A háború alatt Pali bácsi szerelmes levelekkel tartotta a lelket Maris néniben, és még azt is megígérte neki, ha túléli a háborút, átkereszteltetik a gyerekeket. A háborút Pali bácsi túlélte, és nemcsak a gyerekeket keresztelték át katolikussá, ő maga is az lett.  Maris néni harminchat évesen már nagymama, ötvenhat évesen pedig dédmama lett. Most nyolcvanhárom éves, hét dédunokája és egy ükunokája van.

Amikor mindketten arról mesélnek, hogy a pelenkákat hamulúgban mosták, fertőtlenítették, és hogy szinte rögtön a szülés után munkába álltak (kapáltak, arattak), nem győzök csodálkozni: hogy fért bele mindez az életükbe.

Elmondani nem tudják, milyen érzés ükmamának lenni. Ritka csoda. Csak az az egészség… csak az lenne… Marcinak is ezt kívánják: egészséget, boldogságot, és ígérik, „Fentről” vigyázni fognak rá.
Balogh Anita

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg