Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Helytörténeti kiállítás nyílt Perbálon

Kultúra > Perbál

2008-09-29


 Egy évek óta sokak által tervezett kiállítótér jött létre a perbáli római katolikus plébánián, ahol méltó helyére került számos, ma már Perbál történelmét jelentő, a múltat felelevenítő tárgy.

A júliusban megnyílt helytörténeti kiállítás létrehozói nem álló, skanzen-szerű tárlatot kívánnak megvalósítani, hanem egy olyan élő, közösségi programokra is alkalmas helyet akarnak teremteni, ahol a múlt és a jelen találkozik. A júliusi megnyitó a megkezdett út első, „látványos” állomása, melyet – a tervek szerint – több követ majd. 
          A kiállításon használati tárgyak, ruhák, valamint a II. világháború előtt a településen működő Klinger - zenekar több hangszere tekinthető meg. A látogatók megismerhetik, mit viseltek a háború előtt az asszonyok, milyen ma már kevéssé ismert háztartási eszközöket - mint a szenes vasaló vagy a hurkatöltő – használtak a háztartásokban, valamint az akkoriaknak milyen eszközök voltak segítségükre a földművelésben. Mindezt szöveges ismertetők és gazdag képanyag egészíti ki, amely a község háború előtti életéről ad átfogó képet.
          A perbáli helytörténeti kiállítást július 25-én az Anna-napi búcsú első napján nyitotta meg Harkai Gábor plébános és Varga László polgármester. A római katolikus plébánián a kiállítás számára kialakított helyiség Perbál önkormányzata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a perbáli egyházközség és a Champion Union Kft. anyagi és erkölcsi támogatásával jött létre.

Tóth Anna


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg