Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nevet választott a perbáli iskola

Közélet > Perbál

2008-10-06


A perbáli általános iskola október 4-én ünnepélyesen is felveszi a Kisforrás nevet. Bolláné Bíró Katalin igazgatóhelyettessel a „tiszta forrásról”, a tovább élő hagyományokról és a környezettudatos magatartásról beszélgettünk.

-  Miért éppen ezt a nevet választották?
- Több javaslat is felmerült, végül mégis emellett döntöttünk, mert úgy gondoljuk, ez a név sok mindent kifejez. A Kisforrás az a valós földrajzi hely itt Perbálon, ahova sokan eljárnak kirándulni, élményeket gyűjteni és éppen ezért mindenkinek mond valamit. Az elnevezéssel azt szeretnénk kifejezni, hogy az iskola az a tiszta forrás, ahonnan mindenki meríthet tudományt, értékeket, példát és élményeket. Az iskola arculatában mindez döntő szerepet játszik, ezért fontos számunkra, hogy ezt közvetítsük a diákok és a szülők felé is. A nevünkben mostantól szerepel a „német nemzetiségi” kifejezés is, aminek a jelentősége legalább akkora.

Miben nyilvánul meg, hogy az iskola német nemzetiségi intézmény?
- Az iskolánk több évtizedes hagyományokra visszatekintő célja a német nyelvoktatásra helyezett hangsúly és a nemzetiségi hagyományok ápolása. Mivel Perbál többnemzetiségű (magyar, német és szlovák) település, ezért is tartjuk feladatunknak azt, hogy a hagyományokat mi magunk is tovább éltessük. Nagyon lelkes nyelvtanári gárda működik az iskolában, melynek tagja Bakai Anikó, aki a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. A hagyományőrzés legkiemelkedőbb „állomásai” az ünnepségek, mint például a majális vagy a nemzetiségi farsangon, valamint évről-évre a kitelepítési megemlékezésen is jelen vagyunk. Diákjaink rendszeresen vesznek részt versenyeken és német nyelvű színjátszó találkozón, tavaly pedig elindult a svábtánc oktatás, valamint heti öt illetve hat órában folyik a német nyelv oktatása az iskolában.

Idén még egy jelentős esemény történt. Az iskola megkapta az Ökoiskola címet. Mit jelent ez?
- Ez a cím „kötelez” minket arra, hogy még inkább törődjünk a környezetünkkel és a diákokat is erre neveljük. A címet pályázat útján nyertük el, amely az eddig megvalósult programokat és egy három éves munkatervet is tartalmazott. A szelektív hulladékgyűjtés, papír- és vasgyűjtés, a Föld és a Víz Világnapjának megrendezése, a tájvédelmi szakkörünk, fajátékok előnyben részesítése, az udvar parkosítása, az „Egy nap az iskoláért” mind-mind évek óta megvalósulnak nálunk. A következő években tovább kívánunk lépni ezen a megkezdett úton. Környezetbarát tisztítószereket használunk, a konyhán az elhasznált olajat külön gyűjtik a dolgozók, hogy ne terhelje a környezetet, jövőre pedig erdei iskolát tervezünk. Úgy gondoljuk, hogy mindez azért is fontos, mert minél kisebb korban kell elsajátítani a környezettudatos magatartást. 

- Milyen programokkal készültek a névfelvétel alkalmából?
- Az idei négy napos programsorozattal – melyet Kisforrás Napoknak neveztünk el – szeretnénk hagyományt teremteni. Kirándulást, ügyességi- és sportos vetélkedőket tartunk, október 4-én az ünnepélyes névtáblaavatás napja, ezt pedig az iskolatörténeti kiállítás megnyitója és egy kulturális műsor követ a Közösségi Házban.

Tóth Anna


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg