Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mire vágynak Remeteszőlősön?

Közélet > Remeteszőlős

2008-10-19


Remeteszőlős önkormányzata a település fejlesztési koncepciójának előkészítéséhez kérdőíven kérte ki a lakosság véleményét arról, mit tart fontosnak a település jelenét, de még inkább a jövőjét illetően.

A kiküldött kérdőíveknek mindössze tíz százaléka érkezett csak ugyan vissza kitöltve a polgármesteri hivatalba és az e célra kihelyezett postaládákba. azokban szereplő melálapítások mindenképpen figyelemre máltónak tekinthetők. Az eredményt az önkormányzat a honlapján tette közzé.

A település jövőjéért felelősséget érzők 35,4 %-a a település természeti adottságait (jó levegő, szép táj, a természet közelsége, zöldövezet) emelte ki. Nagyon fontos a válaszadók számára a csend és nyugalom. 24,4 % gondol erre elsőként. 11 % pedig elsősorban saját otthonaként azonosítja a települést (otthon, lakókörnyezet, jó itt élni, jó hazajönni).

Felbukkant még elsődleges gondolatként Budapest közelsége, a település kulturáltsága, tisztasága, a jókedv és a boldogság is, a késztetés arra, hogy jobbá tegyék a települést, de a kátyúk, a sár, a por és az „újgazdagok” okozta környezetrombolás is, valamint az, hogy nem kell önálló településnek lennie Remeteszőlősnek, Nagykovácsival együtt kell fejlesztésekben gondolkodnia.

A válaszadók nagyra értékelik Remeteszőlős méretéből, beépítettségének jellegéből adódó nyugodt, falusias életformát (nyugalom, kis forgalom, családi méret, falusias környezet, nincs más, csak családi ház). Határozottan megjelenik a lakóközösség pozitív megítélése is: a lakók összetartanak, van saját önkormányzatuk, alulról jövő kezdeményezések, a lakosság hajlandó fejleszteni települését.

A legtöbben – a válaszadók 40 %-a – a kiépített utak hiányát tartják legrosszabbnak. Néhányan hiányolják a települési alapszolgáltatásokat: nincs játszótér, csapadékvíz-elvezetés, rossz hatékonyságú a hókotrás, a síkosságmentesítés, nincs szemetesláda a kirándulók részére, lámpák hiányoznak a mellékutcákban. Megjelent még problémaként, hogy túl gyorsan mennek az autók és a motorok és hogy magas a víz- és csatornadíj.

A Baba-mama klub hálásan köszöni a falunapi jótékonysági vásárra beérkezett ruha- és játék-adományokat, a lelkes vásárlók támogatását. Hamarosan látható és kipróbálható lesz a Ponty utcai játszótéren az a játékeszköz, amelyet az adományokból és az önkormányzat támogatásából felállítanak.
Arra kérdésre, hogy a lakók milyen Remeteszőlősön éreznék jól magukat, a következőket válaszolták:
-   44,3 % - Zöldövezeti, családi házas jellegű, csendes, nyugodt, természetközeli településen, maradjon olyan és akkora, mint ma. Ne legyen lakótelep és iparterület, ne legyenek társasházak.
-   20,6% - Ápolt, rendezett, gondozott közterületek és telkek legyenek és sok virág.
-   9,2% - Legyenek kis közösségi létesítmények (sportpálya, játszótér, gyermek-szabadidő park)
-   9,2% - Legyen biztonságos a település (közbiztonság, sebességkorlátozás
-   5,15% - Legyenek kisebb, minőségi boltok és szolgáltatási lehetőségek
A leggyorsabban megvalósítandó feladatok közül pedig a bölcsőde áll az első helyen, ezt követi a saját hivatal és óvoda építése, majd a térfigyelő rendszer, a zajvédő fal, játszótér, földkábelek, kerékpárút, vízelvezetés és legutoljára az útburkolatok építése következik.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg