Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közterület-felügyelő dolgozik novembertől

Közélet > Zsámbék

2008-10-31


Zsámbékon, Tökön, Perbálon, Telkiben és Budajenőn hamarosan ismét megindult a közterület-felügyelet. Horváth László alpolgármestert arról kérdeztük, mi indokolta a döntést.

A közterület-felügyelő feladata a hatósági igazgatási társuláshoz csatlakozott települések rendeleteiben és egyéb jogszabályokban foglalt közterületek használatára vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése, tiltott tevékenységek megakadályozása, a közbiztonság, az önkormányzati vagyon védelmében, valamint az állategészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában való közreműködés.

Az elmúlt időszakban az önkormányzathoz számos panasz érkezett a rendezetlen utcakép miatt. Sokan építkezésük során felhasznált építési anyagaikat, nem ritkán azonban még az építési törmeléket is a ház előtt tárolják huzamosabb ideig, engedély nélkül. Mások munkagépeikkel foglalják el a közterületet, kamionok, buszok parkolnak szabályt sértve hónapok-évek óta, vagy éppen roncsautót tároltak közterületen. Hosszú távon az önkormányzat parkolási rendelettel szeretné rendezni a helyzetet.

A közterület-felügyelő a közlekedési rendőrökkel együtt ellenőrzi a gépjárművek behajtási engedélyeit, a gyepmesterrel együtt pedig a kóbor kutyák miatt is intézkedhet: helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentést tehet. Ez feltehetően csökkenteni fogja a Zsámbékra jutó útterhelést.

A kistérség településein kívül más kistérségek önkormányzatai is érdeklődnek a közterület-felügyelet működtetése iránt, de nem feltétlenül a zsámbéi kezdeményezést veszik igénybe. Telki és Budajenő például külön társulást hoztak létre. A két településen már október 1. óta dolgozik a közterület felügyelő: heti három nap Telkiben, két nap Budajenőn. A két falu között az együttműködés példaszerű, ami azért is jó érzés, mert korábban ez nem feltétlenül volt így. De 2006 októbere óta ahol tudjuk, ott a hatékonyság érdekében először a közös megoldást keressük.  - tájékoztatta lapunkat Danóczy Balázs, Telki polgármestere.


Vissza