Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Művelt, tehát veszélyes

Kultúra > Zsámbék

2009-02-25Zsámbék egyik legnevezetesebb lakosa, Melocco Miklós elkészítette1952-ben kivégzett édesapja emléktábláját a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének felkérésére, de második éve már, hogy az alkotás nem kerülhet a belvárosi Ferencesek templomának falára. Most azonban úgy tűnik, mégis felavathatják a művész édesapja emlékét őrző alkotását.


Esztergom, Szent István megkoronázása
Zsámbék egyik legnevezetesebb lakosa Melocco Miklós, aki számos rangos kitüntetés, cím mellett Zsámbék díszpolgára is. A 73 éves Kossuth-díjas szobrászművész plasztikái, szobrai szerte az országban megtalálhatók. Ki ne ismerné például István megkoronázása című szobrát az esztergomi bazilikánál. A két ’56-os mártírnak,

Mansfeld Péter-emlékmű

Mansfeld Péter diáknak és Brusznyai Árpád történelem–latin–klasszikafilológia tanárnak is nemrégiben köztéri emléket alkotó művész 1952-ben kivégzett édesapja emléktábláját is elkészítette a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének felkérésére, de második éve már, hogy az alkotás nem kerülhet a belvárosi Ferencesek templomának falára. A ferencesek jóváhagyták, a Budapest Galéria is engedélyezte, de a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságától még nem érkezett meg a válasz, derült ki a Magyar Hírlap egy korábbi írásából. 
     

Brusznyai Árpád-emlékmű

Melocco János újságírót, az Új Ember munkatársát 1951 szeptemberében börtönözték be, majd 1952. február 22-én egy koncepciós per eredményeként felakasztották, mert műveltsége „veszélyes” volt a rendszerre. Negyvenkét éves volt akkor, fia alig tizenhét.
      Melocco Mikós lapunk munkatársát arról tájékoztatta, hogy az engedélyezés bürokratikus menete szerencsére felgyorsult, és a művet 2009. február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapján avatják fel a belvárosi ferences templom Kossuth Lajos utcai oldalán. 
     
Esztergom, Szent István megkoronázása
Melocco Miklós jelenleg két nagyobb művön dolgozik: mindkettőt augusztus 20-án avatják. Zsámbékon a Zichy-kastély előtti tér sarkán egy medence készül kúttal, melynek dísze egy szobor lesz: egy bokor levelein csurgó vízből ivó kislányt ábrázol majd. A bokor kislánnyá változik, de képzeletünkben akár a fordítottja is megtörténhet.
      A másik mű Sopronban, az osztrák-magyar határon áll majd, ahol az 1989-es kelet-német menekülteknek állt emléket azt jelképezve, hogy az egyik rab nemzet hogyan segít a másik rab nemzeten.

Vissza