Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Állásfoglalás a megyei intézményrendszer mellett

Közélet > Pest megye

2009-02-23


A Békés megyei önkormányzat nyilatkozatához csatlakozott Pest megye, melyben kiállnak az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszer mellett. Kinyilvánították, hogy minden olyan kezdeményezést, ami a fennálló megyerendszer megváltoztatására, megszüntetésére irányul, az a Közgyűlés akarata ellen való, és azt megakadályozni szükséges.

Az állásfoglalás szerint Pest Megye Közgyűlése hitet tesz az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszer mellett, amely az államalapítás óta - napjainkban is - az állami berendezkedés középszintű önkormányzati-közigazgatási szervezete, a nemzetével azonos érdekeket hordozó országalkotó tényező és ma a vidéki emberek utolsó végvárai.

Ellenáll minden olyan politikai irányzatnak, amely a megyerendszer elsorvasztására és nagyrégiók létrehozására irányul. A magyar megye - mint középszint - megfelel minden olyan feltételnek, amelyet az európai szervezetek a régió meghatározására megfogalmaztak. Magyarországon a régió, mint az államberendezkedés középszintje: a megye.

Hamis és megtévesztő minden olyan állítás, amely Európai Uniós elvárásokra hivatkozik, a megyénél nagyobb közigazgatási területi egységet, régiót kíván létrehozni. Az Európa Unió Bizottsága ilyen igényt nem fogalmazott meg és nem is kíván megfogalmazni, mivel ez a tagállamok kompetenciájába tartozik.

Meg kell szüntetni az önkormányzati és a közigazgatási megye kiürítését, a folyamatos forráselvonással történő elsorvasztását.

A nyilatkozat elismeri, hogy tervezési-gazdasági, statisztikai célokból nagyobb területi egységek létrehozása indokolt. Ezek azonban nem régiók, legfeljebb nagytérségek, mivel egyetlen elemükben sem felelnek meg a régióra vonatkozó definícióknak. Vissza kell állítani a Megyei Területfejlesztési Tanácsoknak a területfejlesztési források feletti rendelkezési jogát azzal, hogy a megyei önkormányzatok e szervezeteket felügyelhessék. A Regionális Területfejlesztési Tanácsokban a kormányzati - politikai túlsúlyt meg kell szüntetni. – áll a közgyűlés által kiadott közleményben.


Vissza