Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A lényeges dolgokban egyetértünk

Közélet > Páty

2009-03-12
Két és félmilliárdos költségvetés, háromszáz hektáron ipari park, új iskola, óvoda, több kilométernyi új út – ízelítő Páty 2009-es terveiről. Bognár András polgármester Koós Hutás Katalin kérdéseire válaszolt.


-     Páty 2,5 milliárdos költségvetéssel indítja ezt az évet. 2002-ben még 480 millió volt a főösszegünk, ma 2400 millió. Óriási fejlődés ez. Az ember az ezeréves fajtájának boldogulását minden erejével próbálja segíteni. Nyugodtan leírhatja, Bognár András más faluban polgármester nem lenne. Itt se vagyok rászorulva, de tisztességgel megcsinálom. Fontos ez, hogy nem vagyok rászorulva, mert a megélhetési politikusok igen nagy számban jelentkeznek majd a következő választáson. Addigra az önkormányzat már nem fog anyagi gondokkal küszködni.
-     Ön nem indul a következő választáson?
-     De igen, még egy ciklust szeretnék végigcsinálni. Úgy érzem, jó csapattal sikerül együtt dolgoznom. A stratégiai döntésekből, ami hosszútávon, húsz-huszonöt évre meghatározza a falu életét, a pártgondolkodást sikerült kiiktatni. Itt nincs Fidesz vagy Mszp, itt járda van, iskola van, óvoda van. Azon persze lehet vita, hogy most sárga legyen a kerítés vagy rózsaszín. De a lényeges dolgokban egyetértünk. Több éves munka volt ezt elérni.
-     Hogyan érte el?
-     Minden párttal, helyi közösséggel megpróbáltam megértetni, hogy ha alkalmatlan embereket jelölnek képviselőnek, az rájuk is visszahat, mert a rossz döntéseknek mindenki meg kell, hogy igya a levét. Németországban, a partnertelepülésünkön a képviselőjelölteket féléves közigazgatási tanfolyamra küldik, és ott eredményes vizsgát kell tenniük, csak azt követően jelöltetheti k magukat. Meglepően nagy azoknak a száma, akik ugyan elvégzik a tanfolyamot, de mégsem indulnak a választáson.
Azt sem értem, hogy miért kell tiszteletdíjat adni a képviselőknek.  Nem a fizetésért jelöltetnék magukat az emberek, hanem tisztességből, a tenni akarás végett. Azt kellene csak az önkormányzatnak fizetnie, amibe a képviselő valóban kerül, a munkájával járó költségeit. Jelenleg kiváló munkatársaim vannak, beleértve a két alpolgármesterünket is, de a 13 képviselő 120 millió forintjába kerül a településnek évente.
Az önkormányzatok másik nagy problémájának azt látom, hogy ha egy hozzá nem értő vagy rossz szándékú képviselői többség össze tud állni egy testületben, akkor a többségével olyan mértékben hozzáfér a település költségvetéséhez, hogy akár teljesen le tudja rabolni, vagy el tudja herdálni azt büntetlenül, és ez a legnagyobb baj ebben az országban.
Páty esetében úgy hiszem, hogy a helyiek számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy önkormányzatunknak sikerül jól és tisztességgel megragadnia azokat a lehetőségeket, amiket az objektív helyzet kínál számára. 
-     Mik az idei stratégiai feladatok?
-     Új iskolát építünk saját erőből. Az iskola régi épületét teljes mértékben felújítottuk, az új épület befejezésének határideje április 30. Ezzel egy helyre kerül az összes pátyi iskolás a Bocskai úton. Így két beiskolázás előtti csoportot, akik jelenleg a Rákóczi úti Csibe oviba járnak, áthozunk az iskolába és egy új hatcsoportos óvodát építünk a régi épület helyén. Így lesz kilenc óvodás csoportunk, ami 270 gyermek elhelyezését biztosítja.
A félresikerült vákuumos csatornarendszer kiváltása évek óta folyamatosan zajlik gravitációs rendszerű csatornára. 2006-ban elkészült a két nagy gerincvezeték, a munka dandárja, amire a település 50%-a már rá is kötött. Idén jutunk el oda, hogy a teljes vákuumos vezetéket ki tudjuk váltani gravitációsra.
Ez újabb lendületet ad az útépítésnek. Idén várhatóan hét-nyolc kilométer új utat építünk olyan minőségben, mint itt, a községháza előtt. Utat építünk a temetőhöz is több mint száz férőhelyes parkolóval és a másik irányban a Töki útig. Így a régi falurész végre rendben lesz. Az újonnan épülő katolikus templom mellett a Petőfi utcát is rendbe hozzuk végig a telki útig, a Hunyadi, az Árpád, a Széchenyi és a Mocsai Gyula utcát egészen a határig, Sikerült azt is elérnünk, hogy a Fő utca végig új aszfaltszőnyeget kapjon, amellyel egy időben a fő utca képét is rendezzük.
A kastélyt visszavettük a község tulajdonába 150 ezer euróért, amikor még csak 230 forintos árfolyamon állt. Ott szeretnénk működtetni a polgármesteri hivatalt., a képviselői irodaházat, és ez lenne a település reprezentációjának színhelye is. Mögötte még maradt háromezer négyzetméter kert a kéthektáros parkból, amit, amennyire tudunk, helyreállítunk.  Idén tavasszal már el is indul a felújítás, s remélem, év végére be is fejeződik.
A Községházában Polgárok Háza működik majd, amely a helyi civil szervezetek számára ad otthont. Õket idén harmincmillió forinttal támogatunk. A kultúrház olyan műszaki állapotban van, hogy elbontjuk. Helyette egy nagyobb kultúrházat építünk a célra sokkal alkalmasabb belső terek kialakításával.
-     Mi zajlik az ipari parki területen?
-     50 hektáron az M1 üzleti park már üzemel a Sasfészek-tónál. Vele szemben 42 hektáron folyik az építkezés: egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó osztrák cég a vecsési légi bázisa mellé itt építi ki a szárazföldi logisztikai központját. 130 hektár Spanyolország második legnagyobb ingatlan és iparfejlesztő vállalkozásának tulajdona. Egy közép-európai logisztikai központot épít spanyol cégek számára, aminek segítségével a keleti, főként az ukrán piacra szeretnének betörni. Ez összesen 300 hektár lesz, mert még ott van a vasút és a 100-as út közötti területünk és az azzal szemközti, pátyi oldalon lévő terület.
Több ezer munkavállalóra lesz szükség a pátyi ipari parkban a portástól az igazgatóig, a raktárostól a titkárnőig.  Ezeknek az embereknek szervezünk felnőttképzést a néhány napostól a féléves tanfolyamokig a megújult iskolánkban a Károly Róbert Főiskola közreműködésével, azt remélve, minél több helyi munkavállaló talál megélhetést ezeknél a vállalkozásoknál.
És ha már nem kell elmenni a faluból, a pátyi ember megtakarít napi három óra utazási időt, bérletköltséget, fáradtságot. Ha itt tud általa elvégezhető munkát kapni, akkor ugyanannyi kereset mellett 15-20 ezer forint a zsebében marad, amit aztán itt is költ el. Hogy a magam példájával éljek: 2003. december 6-án nyílt meg a CBA Pátyon. Én azóta élelmiszert, vegyi árut és mindent, ami a CBA-ban kapható, sehol máshol nem vásároltam, és azt hiszem, így van ezzel a pátyiak 75%-a. Így aki itt dolgozik, itt kapja meg a fizetését, az nagy eséllyel itt is költi el, ami végül visszagyűrűzik az önkormányzathoz is. Eddig nagyságrendileg 2 milliárd forintot vittünk el Pátyról élelmiszerre az Auchanba, Metro, Tescoba vagy Keszire. Pedig ennek egy része – tízmilliós nagyságrendben - visszakerülhetne hozzánk.  S ha ide jön dolgozni még vagy kétezer ember, akkor az is itt mosatja az autóját, itt vásárol, ruhát varrat vagy fodrászhoz megy, étkezik a vendéglátóhelyeinken, amely továbbra is a helyi vállalkozásokat, szolgáltatókat és az önkormányzatot gazdagítja. A településnek jelenleg készpénzben és mobilizálható forgalomképes ingatlanvagyonban hárommilliárd forintja van, amit a mai Magyarországon nem sok település mondhat el magáról.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg