Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Összefogás az ezeréves megyék között

Közélet > Pest megye

2009-03-23Négy megye, Pest, Fejér, Veszprém és Zala idén ünnepli fennállásának 1000. évfordulóját. Az önkormányzatok egész éves programsorozattal ünneplik a millenniumot, de ami a legfontosabb, közösen, egymással összefogva mutatják be Magyarországnak és a nagyvilágnak a történelmi és kulturális örökségüket.


Az ezer éves múlt és a millenniumi ünnepségsorozat is azt jelzi, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is van a magyar megyerendszernek. A Gyurcsány-kormány ugyan évről-évre egyre inkább a megyék ellehetetlenítésére törekszik, a megyei önkormányzatok azonban továbbra is kitartanak létük és önállóságuk mellett. A megyerendszer., Szent István-i örökségünk, hazánk egyik büszkesége, mivel a legrégebb óta folyamatosan működő világi intézményrendszerünk – nyilatkozta a négy közgyűlési elnök sajtótájékoztatóján Dr. Szűcs Lajos. Pest Megye Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy sem a tatárjárás, sem a török hódoltság, sem a Habsburg elnyomó uralom, de még az szovjet megszállás sem tudta tönkretenni ezt a rendszert, így minden bizonnyal a Gyurcsány-kormány maradék idejét is átvészeli.

A sajtótájékoztatón a négy megyei közgyűlés elnöke ismertette az egész éven át tartó rendezvénysorozat fontosabb állomásait. Dr. Szűcs Lajos Pest megye nevében elmondta, hogy már több mint 100 település jelezte részvételét saját rendezvénnyel a millenniumi ünnepségekben, de a megyei önkormányzat önállóan is szervez programokat. Ide tartozik a február 26-án nyíló világraszóló Lombard Reneszánsz kiállítás Szentendrén, a Pest megyei Ki Mit Tud?, a Pest Megye Bora, és a Millennium Bora verseny, valamint az Utazás Kiállítás is. Az évforduló kapcsán a megye vezetése minden településre és minden intézménybe elviszi a millenniumi emlékzászlót is.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy történelmi vetélkedőkkel, hagyományőrző versenyekkel próbálják a megyei identitástudatot erősíteni. Az elnök bemutatta azt az emlékkönyvet is, amely az Ezer év, ezernyi emlék címet viseli, és ezer oldalból áll. Céljuk a kötettel, hogy minden település vezetője írjon bele néhány gondolatot az évforduló kapcsán.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Az elnök elmondta, hogy a millenniumi rendezvények nemcsak az ünneplésre, hanem a közösség erősítésére is jó alkalmat adnak. Dr. Balogh Ibolya, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke ezt azzal támasztotta alá, hogy szeretnék megmutatni, a közös értékek, a múlt bemutatása fontos, hiszen kis ország vagyunk, de gazdag kultúrával és sok történelmi emlékkel.

Az egyeztetésen részt vett a két ezer éves város, Szentendre és Visegrád polgármestere is. A millenniumi évforduló jelentőségét mutatja, hogy az 1700 fős Visegrád 107 rendezvényt tart 2009-ben a jubileummal kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón a vezetők bemutatták azt a kiadványt is, amely részletesen tartalmazza a négy megye millenniumi rendezvényeit.

Vissza