Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Növekszik a munkanélküliség

Közélet > Budaörs

2009-05-10


Az országos adatokat alapján idén az első negyedévben 9,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, miközben tavaly a 4. negyedévben még csupán 8 százalékon állt a mutató, hasonlóan az elmúlt négy évhez. Hogyan tudja ezt helyi szinten kezelni a Közép-Magyarországi Munkaügyi Központ tízfős budaörsi kirendeltsége a területéhez tartozó tizenhárom településen? Erről kérdezte Bőcs Etelkát, a kirendeltség vezetőjét lapunk munkatársa.

Az országos adatokat alapján idén az első negyedévben 9,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, miközben tavaly a 4. negyedévben még csupán 8 százalékon állt a mutató, hasonlóan az elmúlt négy évhez. Egy negyedév alatt 66 ezerrel emelkedett az állástalanok száma. Ugrásszerű a foglalkoztatottak létszámcsökkenése is. 117 ezer ember veszítette el az állását: aki nem munkanélküli lett, az minden bizonnyal kimenekült az aktív szférából, hiszen az inaktívak száma 40 ezerrel emelkedett. Hogyan tudja ezt helyi szinten kezelni a Közép-Magyarországi Munkaügyi Központ tízfős budaörsi kirendeltsége a területéhez tartozó tizenhárom településen? Erről kérdezte Bőcs Etelkát, a kirendeltség vezetőjét lapunk munkatársa.

-   A Buda környéki Iránytű terjesztési területéből Budakeszi, Páty, Nagykovácsi és Remeteszőlős a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Budaörsi kirendeltségéhez tartozó település. Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék a Zsámbéki kirendeltségéhez tartozik. A régióban egységes az ügyfélfogadás, így mindkét helyen H, K, Sze 9-15-ig, P 8.30-13-ig fogadják az ügyfeleket. A munkáltatók és az első jelentkezők számára csütörtökönként 8.30-12 között is nyitva tartunk.

-   Milyen problémákra tudnak Önök megoldást nyújtani?
-   Elsősorban az álláskeresőknek tudunk segíteni, de aki állást szeretne váltani, azok is fordulhatnak hozzánk. Az álláskeresővé vált ügyfeleknél az illetékesség vizsgálata után és az álláskeresési ellátásokat állapítjuk meg jogosultság esetén. Ez a munkánk hatósági része. Ha valaki – régi szóhasználattal élve – nem munkanélküli, csak munkaerő-piaci információkhoz szeretne jutni, annak közvetítői szolgáltatást tudunk nyújtani: megpróbálunk az általunk feltárt munkalehetőségek közül ajánlani. Ehhez fontos az munkáltatók és a munkaügyi központ közötti együttműködés: minél több munkáltató jelzi felénk az igényeit, annál hatékonyabban tudunk segíteni az állást ajánlók és az állást keresők gondjainak megoldásában. Természetesen nem csak a budaörsi, hanem a többi kirendeltségünk, sőt a velünk megállapodást kötő magán állásközvetítő irodák által feltárt álláslehetőségekről is tájékoztatást adunk, s nem csak az irodáinkban, de az Állami Foglalkoztatási szolgálat honlapján, a www.afsz.hu–n is, amely az irodáinkban elhelyezett M-pontok segítségével is elérhető. Fontos, hogy az ügyfeleink maguk is tegyenek azért, hogy állást találjanak. Az önálló álláskeresés ösztönzését fejezi ki, hogy a munkanélkülieket újabban álláskeresőknek nevezzük. A másik fontos tevékenységünk a humán szolgáltatás. Ez lehet egyéni vagy csoportos munkatanácsadás, a pályatanácsadás, álláskeresési tanácsadás, rehabilitációs tanácsadás, pszichológiai tanácsadás és helyi foglalkoztatási tanácsadás. Például pályakezdőknek, tapasztalatlan álláskeresőknek tanácsot tudunk adni, hogyan írjanak meg egy önéletrajzot, vagy hogyan jelenjenek meg egy állásinterjún. Álláskereső klubot is működtetünk, ahol egy hétig álláskereső technikákat oktatunk a jelentkezőknek, majd két hétig a tanult technikák alapján próbálnak elhelyezkedni.

-   Ezeket a szolgáltatásokat hogyan lehet igénybe venni?
-   Szolgáltatásink igénybevételéhez ügyfélfogadási időben mindenképpen jelentkezni kell nálunk. Az további ügyintézésben nagyon fontos az első interjú, maga a nyilvántartásba vétel, amikor alaposan felmérjük az álláskereső munkaerő-piaci adottságait. Szükség van-e pl. foglalkozás egészségügyi szakvizsgálatra, mi az a munka, amit a jelentkező el tud látni? Segítsünk-e neki az átképzésben, javasoljuk-e az álláskereső klubot vagy a tanácsadást? Ha életvezetési problémái vannak, irányítsuk-e családsegítő szervezethez?
-   Ezek szolgáltatások ingyenesek?

-   Természetesen ingyenesek.
-   Akkor is, ha állásváltoztatással kapcsolatos munkaközvetítésről van szó?
-   Igen, akkor is.

-   Kik tekinthetők hátrányos helyzetűnek a munkaerőpiacon?
-   Elsősorban az alacsony iskolai végzettséggel, tehát nyolc általánossal vagy még azzal sem rendelkező álláskeresők, a 25 év alattiak, elsősorban a pályakezdők és az ötven év felettiek, a kisgyermekes anyák, a hozzátartozó ápolásából visszatérők, az elavult vagy nem hasznosítható szakképzettséggel rendelkezők, a kiskorúakat egyedül nevelők és a megváltozott munkaképességűek, de ide tartoznak a büntetett előéletűek is.

-   Tudják-e valamilyen eszközzel ösztönözni a munkáltatókat, hogy a hátrányos helyzetben lévő munkaerőt alkalmazzák?
-   Többféle támogatási forma van. Ezek elsősorban bértámogatások, ami azt jelenti, hogy a bér és járulékainak 50 vagy 100%-át a munkaügyi központ megtéríti. Ilyen támogatási lehetőség a Társadalmi

Budakeszin a Senior Klub az ötven év felettieknek egy foglalkoztatási klubot szervezett az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Együttműködési megállapodást kötöttek a Közép-Magyarországi Munkaügyi Központtal, ahonnan rendszeres tájékoztatást kapnak a különböző támogatási lehetőségekről.
Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 1.1.2. is, ahol például ha az álláskereső vállalkozás  indításával válik önfoglalkoztatóvá, akkor segítségül a minimálbért hat hónapon át tudjuk folyósítani neki. A TÁMOP 1.1.1 kifejezetten a rehabilitációs járadékban részesülőket támogatja. De kirendeltségünknek a Decentralizált Foglalkoztatási alapból is van elkülönített kerete bértámogatásra, ahol a támogatottnak a 6/1996. évi MÜM-rendelet előírásainak kell megfelelnie. Igen sok lehetőséget biztosít a START-kártya három fajtája vagy az álláskeresők mikro-, kis- és középvállalkozásoknál, civil szervezeteknél való foglalkoztatásának járulékkedvezménye. Mindezek részletei megtalálhatók a www.afsz.hu honlapon, melyet az újonnan megjelenő pályázatok miatt is érdemes figyelni.

-   Milyen időszakra tudják átvállalni támogatott álláskeresők bérét és járulékait?
-   Ez a támogatás formájától is függ, de átlagosan hét hónapra. Minden támogatási formánál nagyon fontos, hogy még az alkalmazás előtt kell kérni, mert utólag más semmit nem tudunk támogatni.

-   Hogyan változott az álláskeresők létszáma itt a térségben az elmúlt fél évben?
-   2009 márciusában 1745 álláskeresőt tartottunk nyilván. Ugyanez az arány 2008 márciusában 1287 volt. Tehát egy év alatt 500 fővel nőtt a számuk. Budaörsön 3,5%, Zsámbékon 8,5% a relatív mutató. Budakeszin 162 ügyfelet tartunk nyilván, Pátyon 112, Nagykovácsiban 65, Remeteszőlősön 5 főt.

-   Mik azok a szakmák, amivel jól el lehet helyezkedni ma is és mi az, amivel reménytelen?
-   Ez is sokat változott. Illetékességi területünkön tavaly még a logisztika, a raktáros, a gépkocsivezető és az építőipari szakmunkások iránt volt a legnagyobb kereslet. Most azt látjuk, hogy elsősorban ők váltak álláskeresővé, a kereskedelem területén pedig az értékesítők és a banki szférából is több álláskeresőnk van. Amire még mindig igény van, az a képesítés nélküli, kifejezetten nehéz fizikai munkát igénylő állások.

-   Mennyi most a minimálbér?
-   Nyolcórás munkánál 71.500 Ft, de a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma 2009. július 1-jétől 87.500 Ft lesz. Minderről folyamatosan tájékozódhatnak a www.afsz.hu honlapon.

Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg