Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megállapodást kötöttek a Szénások védelmére

Életmód > Pest megye

2009-05-17


Április 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetői megállapodást írtak alá a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület közös természetvédelmi kezelésére a terület pilisszentiváni látogatóközpontjában. Ezzel olyan, hazánkban egyedülálló minta-programot indítanak el, ahol az erdő- és vadgazdálkodás bevételeit a természeti értékek megőrzésére forgatják vissza.

A Nagykovácsihoz közeli Szénásokon élő száz védett és három fokozottan védett növényfaj hazai viszonylatban egyedülálló gazdagságot jelent. A legféltettebb kincsek a kis elterjedési területű, bennszülött fajok. Ilyen a magyar gurgolya és az István király-szegfű, amelyek csak a Dunántúli-középhegység dolomit sziklagyepeiben fordulnak elő. A hazai növényvilág legféltettebb kincseként számon tartott pilisi len csak a Szénásokon él. A hideg északi völgyoldalakban fennmaradtak azok a jégkori növények, amelyek a Kárpát-medencéből máshonnan már kipusztultak, ma magashegységi fajok. Ilyen a lila csenkesz. A terület zoológiai értékei közül kiemelkedik a gerinctelen állatvilág. A fauna sokszínűsége főleg annak köszönhető, hogy a növénytársulások is változatosak. A szürkés hangyaboglárka lepke a Szent László-tárnics virágaira és leveleire rakja le petéit. Az ezekből kikelő lárvák hangyák fészkeiben fejlődnek, ahol a hangyalárvák viselkedését, illetve feromonjait utánozva a hangyadolgozókkal tápláltatják magukat. A Szénás-hegycsoport kiemelkedő természetvédelmi értékét az Európa Tanács 1995-ben az Európa Diploma cím adományozásával ismerte el.

Kiemelt sporttámogatások várhatók

Pest Megye Közgyűlése 10 millió forinttal támogatja a kiemelt sporteseményeket.  A Pest megyei sportszövetségek május 18-ig nyújthatják be pályázataikat, melyekről a közgyűlés május 29-én dönt majd. 

A pilisi len élőhelyét a korábbi évtizedekben a barnaszénbányászat, a túl sok vad, és a gyepekre telepített feketefenyvesek veszélyeztették. Napjainkra a budapesti agglomeráció kiépülésével egyre nagyobb nyomás nehezedik a területre, még egy-két éve is kvadosok, motorosok szántották fel az értékes gyepeket.

Az együttműködési megállapodásban a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vállalta a feketefenyvesek átalakítását, a vaddisznók, gímszarvasok és őzek létszámának olyan szintre csökkentését, ami az erdők felújulását lehetővé teszi. Az európai mércével mérve is egyedülálló természetvédelmi értékek megóvását természetvédelmi őrök és kerületvezető erdészek együtt biztosítják. Az ide érkező gyerekek pedig távcsővel, nagyítóval és egyéb természetbúvár eszközökkel felszerelt hátizsákot kapnak, és szakképzett pedagógussal járhatják végig a Nagykovácsiból induló „Nagy-Szénás”-tanösvényt, a pilisszentiváni „Jági”-tanösvényt vagy a pilisi len-túrát.


Vissza