Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Falu szeretnénk maradni

Közélet > Tök

2009-05-18Milliárdos csatorna-beruházás és új óvoda építése vár ebben az évben az ezernégyszáz lakosú, százötvenmilliós költségvetésű Tökre. Baksa László polgármestert Koós Hutás Katalin kérdezte.


Ezer négyszázan vagyunk, nem is nagyon szeretnénk többen lenni, hacsak nem természetes szaporulatból. Ars poeticánk, hogy nem a sok ember jelenti a fejlődést, hanem a természet közeli környezet: FALU szeretnénk maradni. Régen még mondtuk ugyan, hogy református magyar település vagyunk, de ezt a vegyes házasságok révén már nem jelenthetjük ki ilyen egyértelműen. Nekem is egy katolikus sváb feleségem van, én helyi születésű református ember vagyok. 1220-30 körül említettek bennünket először és akkor még úgy írták, hogy Tek. Aztán később Thewk lettünk, ami kicsit angolosnak tűnik, de angolul semmit nem jelent. Viszont a Thewrek Aurél az Török Aurélt jelent, lehet, hogy az „ö” betűt próbálták így megoldani. Annyi biztos, hogy amikor mi már Tök voltunk, ezt a nevű növényt Európában még nem is ismerték, minthogy csak a XVI. században érkezett Amerikából, mint a paradicsom vagy a kukorica.

A helyi elöljáróságok kétszer is megpróbálták megváltoztatni a falu nevét, de mindkét alkalommal világháború tört ki – először az első, aztán a második. Akkor azt mondták az emberek: a fiaink levele hogyan érkezik meg a frontról, ha mi az alatt megváltoztatjuk a falu nevét. Így minden maradt a régiben. Ígérem, hogy Tök nem akar nevet változtatni, mégpedig nagyon egyszerű okból: nehogy kitörjön a harmadik világháború.

1990 előtt egy jó évtizedig összecsaptak bennünket Zsámbékkal, s egy közös tanács igazgatott bennünket, de 1990 után, hogy jött a szabad választás, az első dolog volt, hogy azonnal önállóak lettünk.

Nem panaszkodunk, mert látjuk az országot, látjuk a szegényebb régiókat, hogy milyen helyzetben vannak egyes önkormányzatok. Igaz, hogy nekünk is meg kell húznunk a nadrágszíjat, hogy talpon tudjunk maradni, de nincs adóságunk. 150 millió körüli az éves költségvetésünk, de megfelelő gazdálkodásból kijövünk belőle.

Általános iskolát nem tartunk fenn. A 110-120 általános iskoláskorú gyerekünk közel fele Zsámbékon tanul, de járnak Perbálra, Telkibe, Budajenőre, Budakeszire, sőt még Budapestre is páran.

Óvodánkba hatvan gyerek jár, ezért különösen nagy öröm, hogy az óvoda felújítási pályázaton 250 millió forintot nyertünk. A közbeszereztetési eljárás most folyik. Az új épületben a tornaszobától a liften keresztül a geotermikus fűtésig minden lesz. Lehet, hogy Közép-Európa legmodernebb óvodája lesz a miénk, ha elkészül. Referenciának is szánják, mutogatni, hogy ilyet is lehet építeni.

A művelődési házunk felújítása most fejeződött be, először kívül, utána két év múlva belülről is, új padlóburkolattal, falátalakításokkal, mind saját forrásból.

Árpád-kori emlékünk a falu határában álló XIII. századi templomrom állagmegóvására közel négymillió forintot nyertünk. Valószínűleg annak a templomnak a környékén lehetett eredetileg a település. A tatárok pusztíthatták el, ahonnan aztán feljebb húzódtak a falusiak, ide, a régen volt erdőbe, egy bővizű forrás közelébe, a mostani Kútvölgy környékére.

Támogatásra érdemesnek ítélték a csatorna-pályázatunkat is. Így most reménykedünk, hogy ez az utolsó hiányzó közmű is megépül végre Tökön. Korábban is elkészülhetett volna, de ahhoz a lelkünket is el kellett volna adnunk. Hatalmas területeket kellett volna belterületbe vonnunk, vagy a Nyakas-tetőt golfpályának vagy lakótelepnek odaadnunk, de mi azt mondtuk, hogy inkább megvárjuk a megfelelő időpontot, ami most lehet, hogy eljött. Egymilliárdos pályázatról van ugyanis szó. A csatornarendszerünkkel Zsámbékra kötünk rá. Ott már korábban megépült egy ezer köbméter szennyvizet befogadni képes tisztító, amely kapacitásának 30%-án működik jelenleg, így a mi napi 100 köbméterünket be tudják fogadni. A pályázatunkat is úgy adtuk be, hogy előtte Zsámbékkal megegyeztünk.

A református templomunkat most újítja fel az egyház némi önkormányzati segítséggel. Magam a töki református egyházközség gondnoka is vagyok. Húsvétra terveztük befejezni az felújítást, nem lesz addigra kész, ugyanis az Árpád-kori templomroméhoz hasonló alapzatú öregtemplomot találtuk a mostani templom közepén, a padozat alatt. Valószínűleg a lerombolt régi templom mását a régiek újra megépítették, csak amikor az kicsi lett, építettek egy nagyobbat. A régi alapok megtalálásakor a felújítással meg kellett állnunk, s csak a kéthónapos régészeti feltárást követően folytattuk a felújítást, amely Pünkösdre be is fejeződik. A régi templom alapjainak vonalát a padlóburkolatban mutatjuk be.

Az orgonánk is egy különlegesség, mert nem sok olyan orgona lehet Magyarországon, amely egy váltással orgonából harmóniummá alakítható át. Most szétszedték, a farészeit lekezelik, a mechanikáját felújítják. Még öt-hat millió forintba belekerül, mire újra minden része a helyére kerül. Sok száz éve nem újították fel a templomot, nagyon ráfért már. Sok segítséget kapunk vállalkozásoktól, az egyháztól és magánemberek adományaiból, de nagy szükségünk is van rá az új torony, az új tető, a kívül-belül új vakolat, burkolatok, padok, elkészítéséhez és az orgona felújításához.

Becsukhatnánk az ajtót, ha nem lennének a településen vállalkozások is. A legjelentősebb közülük a Champion Union, amely igen jó minőségű gombakomposztot készítő cég. A negyvenötmilliós éves iparűzési adóbevételünk kétharmadát egyedül tőle kapjuk. A cég tzervezi, hogy nem csak komposztot, de magát a gombát is termeszti majd.

A falu jellegzetessége a Patkó Csárda a lovakkal. Õk most – új szolgáltatásként - wellness központban gondolkodnak.

A jól ismert Nyakas Kft.-ben nagyon magas színvonalon foglalkoznak borászattal, s mi erre nagyon büszkék vagyunk. A bor és a ló mindig is jelképezte a települést. Öt éve Londonban aranyérmes lett a chardonnay, aztán Párizsban közel ezer bor között ezüstérmes lett a Tökön készített Sauvignon, s 2002-ben a Nyakas Pincéből Maya Ernő lett az év borásza Magyarországon. Úgy tűnik jövője is van nálunk ennek az ágazatnak, mert nagy örömünkre egy olyan helyen, ahol golfpályában gondolkodtak korábban, most hat hektár kadarkát ültettek. Lassan az is termőre fordul, így vörösbora is lesz Töknek. Azt mondják, hogy ez a környék nem feltétlenül vörösboros vidék. Hát majd megkóstoljuk, és akkor meglátjuk.


Vissza