Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyűjtés az épülő pátyi templomért

Közélet > Páty

2009-05-24


Erre az esztendőre az egyházmegye forrásai tovább szűkültek és a templom építéséhez pályázaton kért összegnek csak töredékét kapták meg a pátyiak. Az építkezés idei terve a harangtorony és a kerítés megépítése felajánlásból, illetve a kitöltő falazatok, valamint a szerelőbeton elkészítése. Hátra vannak még a gépészeti szerelési, lépcsőépítési, külső és belső burkolási, festési, valamint a szerelvényezési munkák, továbbá be kell szerezni a szükséges nyílászárókat, gépészeti és villamossági anyagokat és berendezéseket is.

2000. június 17-én Takács Nándor, akkori megyés püspök jelenlétében került sor az épülő pátyi Szent Imre Plébánia, Templom és Közösségi Ház alapkövének elhelyezésére. A templomot felépítő közösség megszületése és megerősödése csaknem hét esztendőt vett igénybe, majd többszöri tervpályázatot követően megszületett a hívek szívéhez legközelebb álló elképzelés, és 2007. október 24-én megkezdődhetett az építkezés. 
      Kevesebb, mint egy esztendő múltán, 2008. szeptember 20-án Hajdú Ferenc provikárius kanonok, Spányi Antal Püspök püspök atya megbízásából, hálaadó szentmisét celebrált az épülő templom falai között. Az első építési ütem, a vasbeton vázszerkezet megépítése mintegy 130 millió forintjába került a pátyiaknak. Az egyházközség minden ingatlanát értékesítette és az ebből befolyt pénzből, a hívek nagylelkű adományaiból, és a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával tudta kifizetni a számlát és belefogni a tetőzet ács- és bádogos munkáinak kivitelezésébe.
      Erre az esztendőre azonban az egyházmegye forrásai tovább szűkültek és a templom építéséhez pályázaton kért összegnek csak töredékét kapták meg a pátyiak. Ezért is örültek a hívek különösen is annak, hogy – felkérésüknek eleget téve – püspök atya május 3-án, délelőtt 10 órakor szentmisét mondott a félig kész templomban, melyet egyházmegyei gyűjtéssel kötöttek egybe. A gyűjtés teljes bevétele az új pátyi templom mielőbbi felépítését segíti.
      Az építkezés idei terve a harangtorony és a kerítés megépítése felajánlásból, illetve a kitöltő falazatok, valamint a szerelőbeton elkészítése. Hátra vannak még a gépészeti szerelési, lépcsőépítési, külső és belső burkolási, festési, valamint a szerelvényezési munkák, továbbá be kell szerezni a szükséges nyílászárókat, gépészeti és villamossági anyagokat és berendezéseket is.

Pátyi Római Katolikus Egyházközség
CIB  11103303-19835972-36000001

Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány
Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet  
64500027 – 13400022
   
Pátyi Római Katolikus Egyházközség
  www.ude.hu


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg