Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Két iskolai pofon története

Olvasói levelek > Páty

2009-09-14


Elcsattant két pofon, egymástól sok ezer kilométer távolságra. Az egyik Magyarországon, a másik Franciaországban, más-más következményekkel. Az egyik település Páty Budapest agglomerációjában, a másik Gilles-de-Chin Franciaország északi részén, s mindkettő az Európai Unió területén található.

Történeteink mindkét helyen az iskolában kezdődtek: Pátyon egy földrajzórán, Gilles-de-Chin-ben pedig technikaórán. Pátyon egy Henrik nevű tanuló, megunva az órát, egy lány osztálytársa mellé ült és hangosan beszélgetni kezdett. A tanár felszólította, hogy hagyja abba, erre Henrik beszólt a tanárnak. A tanár erre kiküldte. Henrik a következő lakonikus választ adta: A k… anyád!
Mit tett a tanár? Felpofozta a gyereket.

Gilles-de-Chin-ben a 11 éves Alexander a technikaórán széthagyta a dolgait. Miután a tanár felszólította, hogy szedje össze a cuccait, Alexander csak piszmogott. A tanár ezt megunva lesöpörte a gyerek dolgait a földre. Alexander lakonikus válasza is megérkezett: Te f…szfej!
Erre ő is kapott egy pofont.

Itt a két hasonló történet (részben) elágazik.
Henrik, sértve érezvén magát, a szüleivel együtt feljelentette a tanárt.
Alexander viszont zokogva bocsánatot kért. A tanár lezártnak tekintette az ügyet.

Normális országban, ahol normálisak az emberek, szóval, ha Páty normális helyen lenne, akkor a szülő rendreutasította volna az izgága Henriket. De nem! Jogorvoslatot kértek és kaptak is. A tanárt állásából elbocsátották, Henrik pedig semmilyen büntetést nem kapott. Valószínűleg ő az iskola hőse.

Franciaországi kis falunkban a tanár talán már el is felejtette az incidenst, amikor a helyi csendőrség megszállta a lakását: DNS-minta, alkoholteszt, gyakorlatilag rabosították. Ugyanis a szende kis Alexander apja csendőr. Ezt hívják hatalommal való visszaélésnek?

Pátyon a helyi diákönkormányzat azt szeretné elérni, hogy a diákok, ha az órán unatkoznak, kimehessenek a folyosóra. Ha Páty egy normális országban lenne, akkor a diákönkormányzat hülye tagjai helyett új diákokat választanának.

Franciaországban viszont óriási lett a felháborodás. A tanár oldalán. A pedagógus-szakszervezetek nyolcvanezer aláírást gyűjtöttek össze a tarthatatlan iskolai állapotok miatt. Pedig Franciaországban már 1834-ben eltörölték a testi fenyítést.

Félreértés ne essék. Nem szeretném, ha a gyerekemet egy tanár ütlegelné az iskolában. De én adnám neki az első pofont, ha megtudnám, hogy lek…anyázza a tanárát.

-n-
Forrás: MNM, 09.05.23. 21.o.


Vissza