Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Átadták a „Pest Megye Környezetvédelméért Díjat”

Közélet > Pest megye

2009-10-29


Dr. Kállayné Szerényi Júlia tanár Érdről, Dr. Harmat Attiláné tanár Pilisvörösvárról, a Szép tiszta Mendéért és a Benta Kör Állat-, Természet- és Környezetvédők Tárnoki Egyesülete kapta az elismerést.

Dr. Kállayné Szerényi Júlia tanár a 2007 óta az Érd és környéke évszakonkénti változásait megörökítő természetfilm írója és szerkesztője. Javaslatára  indult  el a „ZöldÉRD” - adatgyűjtés az Érd lakott területén lévő természeti értékek felkutatására. A Fundokila-völgy kitakarításában részt vett, egyben tervezője a „Fundokila-tanösvény” beruházásnak.
Dr. Harmat Attiláné tanár az országban elsők között vezette be Pilisvörösváron a szelektív hulladékgyűjtést. Alapító tagja a Pilisvörösvári Környezetvédő Egyesületnek. A Német Nemzetiségi Általános Iskolában facsemete-kertet hozott létre a diákokkal.
A „Szép tiszta Mendéért” szervezet helyi akciókkal, szemétszedéssel, veszélyes hulladékok gyűjtésével, virágosítással, és parkosítással vívta ki az elismerést. A 49 fővel megalakult egyesület ma már 85 tagot számlál.
A Benta Kör célja az élővilág védelmének érdekében cselekedni. A környezetvédelmi akcióik mellett az állatvédelem területén is szaktanácsadást folytatnak. 2008-ban 83 kóbor kutyát és több tucat macskát mentettek meg és helyeztek el.
A díjazottak az oklevél és emlékplakett mellett pénzjutalmat is kaptak, amely a mindenkori minimálbér összegének háromszorosa.

 


Vissza