Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egy környezettudatos iskola

Közélet > Tök

2009-11-14


A Zsámbéki-medencében elsőként megnyitotta kapuit a szülői kezdeményezésre alakult és alapítványi formában működő Kisgöncöl Waldorf-iskola 2008 szeptemberében, Tökön. Az intézmény 49 millió forintot nyert épületének komplex átalakítására.

Energiatakarékos berendezések, önzáró mosdócsapok, víztakarékos wc-tartályok felszerelésére kerül sor. Esővízgyűjtő-hasznosító rendszert építenek ki, amely a wc-k öblítését és a kerti locsolást biztosítja. Hőszigetelés és nyílászáró csere mellett napkollektor és melegvíztároló tartály váltja fel a villanybojlereket. A gázkazánokat biomassza kazánra cserélik. Egy fatüzelésű búbos kemence, hőmegtartó képessége és tüzelőanyag takarékossága mellett, a közösségi élet, a társas sütés-főzés központja lesz. Az iskola külső nádszigetelést kap. Az átalakításoktól 20 %-os ivóvíz- és hulladék-megtakarítást, a gázfogyasztás minimumra csökkentését remélik.  A beszerzések között biomalom és víztisztító berendezés is szerepel. A búbos kemencében saját őrlésű gabonából készítenek majd ételeket: pl. töki pompost (kenyérlángos).
Az iskolát működtető szülőcsoport célja a tanulók, a családtagok, a dolgozók és Tök lakóinak tájékoztatása a környezetbarát életmódról. A töki művelődési házban és az iskola épületében előadássorozatot szerveznek az épület átalakításáról és a fenntartható építészetről Ertsey Attila, Grátz Antal, Tihanyi István, Tóth Andrea, dr. Biczóg Gyula közreműködésével.
További információ: www.kisgoncol.hu


Vissza