Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Csak kezdd ez! - mozgalom a hirtelen szívhalál ellen

Életmód > Pest megye

2009-11-18


Hazánkban naponta (!) 70 ember hal meg a jelenség következtében. „Még a legfejlettebb országokban sem képesek a mentők percek alatt a helyszínre érni. A hirtelen szívhalál esetében azonban azonnali cselekvésre van szükség, hiszen minden segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti a beteg életesélyeit. Az ötödik perc után pedig sajnos megindul az agykárosodás.” – hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Bár a Csak kezdd el! - program szakmai támogatóinak - a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat - képviselői egyöntetűen állítják, hogy a gyors, szakszerű laikus segítség életeket menthet, erre hazánkban kevés esélye van a bajbajutottaknak. Felmérések alapján ugyanis a lakosság kevesebb, mint egy százaléka rendelkezik alapvető elsősegély-nyújtási alapismeretekkel.

A sanofi-aventis/Chinoin által életre hívott Csak kezdd el! - program célja, hogy Magyarországon minden forgalmas helyen legyenek olyan kijelölt személyek, akik rendelkeznek alapvető elsősegély-nyújtó alapismeretekkel és baj esetén képesek segíteni. A mozgalomhoz bármilyen közösség csatlakozhat, aki vállalja a támogató szakmai szervezetek által meghatározott követelményeket.

Bővebb információ a Csak kezdd el! - program csatlakozási feltételeiről a 06 80 620 001 ingyenes zöld számon kapható.


Vissza