Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szent Imre napi búcsú Pátyon

Közélet > Páty

2009-12-07


"November 8-án ünnepeltük Pátyon a helyi katolikus templom búcsúnapját, egyben Szent Imrének, az ifjúság védőszentjének ünnepét. Az ünnep csúcspontját a püspöki szentmise jelentette, ahol – 2000 után most először - Spányi Antal püspök atya Pátyon bérmált is." -  Az eseményről Kővágó István, a pátyi egyházközség jegyzője számol be.

A „búcsú” Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, ideig tartó büntetések elengedése részben, vagy egészben (részleges vagy teljes búcsú). Mind a súlyos, mind pedig az enyhébb bűnök megbocsátása után marad az „elkövetőnek” bizonyos mennyiségű, bizonyos ideig tartó büntetése, melyet az ember vagy leró, vagy elengedését külön ajándékként megkapja. Ez az elengedés – mint ajándék – maga a búcsú. Óriási adomány ez, s ezzel érthetővé válik mindannak az örömnek, vigadozásnak a forrása, mely faluhelyen a búcsú napját kíséri. Hagyományosan ez a nap egybeesik a templom védőszentjének neve napjával vagy a templom felszentelésének ünnepével. Szent Imrének, plébániánk és jövendő templomunk névadójának neve napja november 5-én volt.

Az ünnep csúcspontját a püspöki szentmise jelentette, ahol – 2000 után most először - Spányi Antal püspök atya Pátyon bérmált is. A szentmisét követő ebédre minden érdeklődőt szeretettel hívtunk a helyi művelődési házba, ahol Spányi Antal megyés püspök és kísérete mellett megjelent Páty katolikus plébánosa, református tiszteletese, a katolikus egyházközség képviselői, Páty polgármestere és egyik alpolgármestere, valamint az önkormányzati képviselőtestület néhány tagja és a bérmálkozók, családtagjaikkal együtt. A vendégek - mintegy kétszázan – házi készítésű ételt fogyasztottak, melyet a katolikus egyházközség több tagja reggel óta a – zuhogó eső ellenére is - a szabadban készített, több bográcsban. Szerencsére segítőkben, kuktákban nem volt hiány.

 Az ebéd előtt óvodás és iskolás hittanos gyermekeink előadását láthattuk, ebéd közben szalonzene szólt: Monostori Balázs saját szerzeményeit adta elő zongorán, majd a budakeszi Czövek Erna Zeneiskolából érkezett gitár együttes kínált újabb zenei élményt.

*

Örömmel adunk hírt arról, hogy a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány várhatóan mintegy 1 millió 410 ezer forinthoz jut. Ez a tavalyi évben befolyt összeg közel másfélszerese! Köszönet érte mindenkinek, aki közös céljaink támogatására ajánlotta fel már megfizetett személyi jövedelemadója 1 %-át!

Az összegnek többszörösen is megvan már a helye, hiszen a kisebb munkák anyag és munkadíja, valamint a felajánlásként végzett munkák anyagköltségét finanszírozzuk belőle. A harangtorony építése, a kerítés alapozása jelenleg is zajlik. Október végére elkészült az emeletre vezető északi lépcső is (a déli főlépcső már kész). A tanévkezdést követően ismét munkába álltak a zsámbéki premontrei szakiskola diákjai, akik lelkes tanáruk vezetésével és Márton atya buzdításával minden héten egy-egy napon - felajánlásként - eljönnek és építik a köz-, illetve a külső falakat. Már eddig is sokat segítettek, de még mindig van mit tenniük. Ez évi terv, hogy elkészítjük a padlástérbe vezető lépcsőt is.

Az új pátyi katolikus templom, plébánia és közösségi ház építése támogatható:
Pátyi Római Katolikus Egyházközség – CIB Bank
 11103303-19835972-36000001
Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány – Biatorbágy és Vidéke Tak. szöv., Páty
 64500027 – 13400022
Ha adománya téglajegy vásárlását szolgálja,
kérjük, az átutalás vagy csekk megjegyzés rovatában jelezze!
További információ: www.ude.hu, e-mail: titkar@ude.hu, tel: 06-30-991-4121.

A Pátyi Római Katolikus Egyházközség nevében áldott, kegyelemteljes Karácsonyt, és egészségben töltött, békés új esztendőt kívánok a lap valamennyi kedves olvasójának!
2009. november 14.     

Dr.Kővágó István jegyző
Fotók: Reményi Gergő, Schumicky András és György


Vissza