Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A zeneiskolától a hanglemezig - Tíz éves az Ad Libitum

Kultúra > Páty

2010-01-10


Sikeres hangversennyel ünnepelte az 1999-ben Budakeszin alakult Ad Libitum Gitárzenekar tizedik születésnapját. Nevük jelentése „tetszés szerint”, mivel repertoárjukon a reneszánsztól a XX. század zenéjéig mindenféle stílusú mű megtalálható, valamint saját darabjaikat is előadják.

A zenekar tagjai: Bárkányi Ágota, Kocsis Tamás, Paltesz Lilla és Rónai-Czentár Katalin.

A budakeszi Czövek Erna Zeneiskola gitár tanszakán Kozma László növendékei voltak. Ez a „zenei műhely” lehetőséget teremtett arra is, hogy a gitáron kívül más hangszeres játékot is elsajátíthassanak (pl. zongora, furulya), valamint gitárzenekari és reneszánsz kamarazenei ismeretekre is szert tegyenek, amely meghatározó zenei alapot teremtett számukra. Szabadidejükben, kedvtelésből gitároznak, hiszen a hétköznapi életben mindenkinek más szakmája van. A zenekar összetartó ereje az együtt zenélés öröme, amelyet a tagok közötti barátság is erősít.

Megalakulásuk óta több hangversenyt adtak Budapesten és vidéken egyaránt (többek között templomokban, múzeumokban, kiállításmegnyitókon, egyetemeken, konferenciákon, jótékonysági rendezvényeken). Vendégművészek közreműködésével koncertjeiken többféle hangszert is megszólaltatnak. Nyaranta gyermekeknek zenei táborokat szerveznek, hogy velük is megszerettessék a klasszikus gitárzenét. A zenekar tevékenységének támogatására 2003-ban egyesületet hoztak létre. Az egyesület és a zenekar célja a komolyzenei kultúra közvetítése és minél szélesebb körrel történő megismertetése.

December 5-én a jubileumi hangverseny telt ház előtt, Pátyon a Közösségi Házban zajlott. Megalakulásuk óta már többször felléptek itt. Akik évek óta látogatják a koncertjeiket, mára már meggyőződhettek róla, hogy zenei tudásuk magas szintű. Az ingyenes előadást tehetséges vendégművészek is színesítették. Kálmán Judit bravúros fuvola -és furulyajátékával, Juhász Andrea magával ragadó oboázással, Várnai Adrienn és Tarnai Dávid szívet melengető énekléssel emelték az est fényét, mindenkinek örömteli perceket szerezve ezzel. A jubileumi koncert záróakkordjaként a zenészek három karácsonyi hangulatot idéző, megható darabbal ajándékozták meg a közönséget. Köszönjük nekik ezt a szép estét.

Megalakulásuk tizedik évfordulója alkalmából adták ki első hanglemezüket is, melyen a gitárzenekar repertoárjának gyöngyszemei csendülnek fel. Az Ad Libitum Gitárzenekar köszönetét fejezi ki Budakeszi önkormányzatának, valamint azon támogatóinak, akik adóik 1%-ával hozzájárultak a CD kiadásához, melyet gitárzenekar koncertjein lehet megvásárolni, illetve megrendelhető az adlibitumgitar@gmail.com címen.

Hájas Ágnes


Vissza