Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az ország egyik legkorszerűbb légi mentőbázisa a budaörsi

Életmód > Budaörs

2010-01-16


A december 15-én átadott budaörsi központtal Balatonfüred és Szentes után háromra nőtt a XXI. századi igényeknek megfelelő, színvonalas légi mentőbázisok száma. Az országosan 7 bázis (Budaörs, Pécs, Miskolc, Debrecen, Balatonfüred, Sármellék, Szentes) segítségével a lakosság nagy része már 15 percen belül helikopteres mentésben részesülhet.

A beruházásnak köszönhetően a közép-magyarországi régió és a szomszédos megyék teljes területén biztosított a lehető leggyorsabb, helikopteren történő szakszerű betegellátás. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint kormányzati, önkormányzati, valamint az üzleti szféra összefogásával jöhetett létre hazánk legmodernebb, európai mércével mérve is a legkorszerűbbek közé tartozó légi mentőbázis. A légimentő bázis építésének teljes költsége bruttó 235 millió forint volt. A beruházás megvalósulásához az Egészségügyi Minisztérium 150 millió forinttal járult hozzá. További támogatók: Országos Mentőszolgálat, Állami Autópályakezelő Zrt., Vodafone Magyarország, Budaörs, Törökbálint és Százhalombatta önkormányzatai, valamint a Magyar Légi mentő Nonprofit Kft.

A bázison két (egy ügyeleti és egy tartalék) helikopter befogadására alkalmas, 500 nm-es, acélszerkezetű, fűthető hangár épült, külön egészségügyi és műszaki raktárral. Így lehetőség nyílt a gépek korszerű tárolására, karbantartására, valamint itt az éjszakai szerelés is lehetséges. Az egyenként közel 1,2 milliárdos technikai felszerelés is végre a fűtött hangárban kaphatott helyet. Ugyanitt található az országos egészségügyi és karbantartói raktár is. Az összesen 400 nm-nyi területű szociális és közösségi helyiségek méltó körülményeket biztosítanak a légi mentőknek a kivonulások közötti időtöltésre, a pihenőidő kulturált eltöltésére. A repülés-koordinátor az ügyeleti blokkból segíti a helikopterek mozgását, továbbá az országos oktatóközpont, a teljes országos központi raktár, valamint a mentési munkákat ellátó Magyar Légi mentő Nonprofit Kft. irodái is a bázison találhatók. A rendelkezésre állási időben szolgálatot teljesít egy pilóta, egy orvos, egy mentőtiszt, egy műszaki szakember és a repülési-koordinátor. A tankolási lehetőségen túl a bázis saját fénytechnikával is rendelkezik, így üzemelése függetlenné válhatott más repülőterek nyitva tartásától. A mentést a szakszemélyzet egy Eurocopter EC 135 típusú és egy saját tulajdonú Ecureuil AS 350 B típusú géppel végezheti.

Az épület zöld technológiával készült, az energiaellátást jelentős részben megújuló energia biztosítja. Talajregiszteres szellőztetést alakítottak ki, megteremtették a napelemes, napkollektoros melegvízellátás és áramtermelés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit. Az Aktuál Bau Kft. által elvégzett kivitelezés az ausztriai légimentőbázisok tervei alapján, de a magyarországi viszonyokhoz adaptálva valósult meg.

Forrás: Weborvos


Vissza