Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mától 1 Ft-tal életet menthet!

Életmód > Pest megye

2010-01-28


A mai napon indul el és március 17-ig tart a „Segíts Okosan!”-program, amelynek legfőbb célja, hogy a hazai utakon futó mentők mindegyikét defibrillátorral lássa el, és bővítse az emberek életmentési ismereteit. A program ideje alatt a szervező Unilever Magyarország Kft. 17 márkájának minden értékesített terméke egy forinttal támogatja az Országos Mentőszolgálatot defibrillátorok beszerzésében.

Az életmentő készülékek szükségességét legjobban az a szomorú tény bizonyítja, hogy Magyarországon naponta hetvenen, évente 25 ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, csaknem háromszor annyian, mint az Európai Unió többi tagországában.

„Ma Magyarországon  a leggyakoribb halálok – mintegy 51 százalékban – a szív és érrendszeri megbetegedések. E hazai statisztikák igen riasztóak, hiszen a 65 év alatti népességben az uniós átlag 2-3 szorosát mutatják. A 35 év felettieket sújtó heveny szívizominfarktus egyik leggyakoribb tünete az esetek 30 százalékában a hirtelen szívleállás. A 35 év alattiak esetében e tünetek jellemzően genetikai, virusos szívizomgyulladás illetve egyéb okokra, vagy esetleg szívizom-traumára vezethetők vissza”.– mondta Merkely Béla professzor, a Kardiológiai Szakmai Kollégium elnöke.

A tudatos vásárlók bevonásával tavaly életre hívott program sikerét jelzi, hogy 2009-ben több mint 56 millió forint gyűlt össze a promócióban résztvevő termékek eladási árából elkülönített 1 Ft-okból. Amennyiben ez a siker idén is megismétlődik, akár már 2010-ben minden mentőautóban lehet defibrillátor. A statisztikák szerint ezzel jelentősen javulnának a betegek túlélési esélyei.

A 17 termékcsalád, amelynek vásárlásával az Országos Mentőszolgálatot támogathatja:
Amodent,
Axe,
Baba,
Cif,
Coccolino,
Delikát8,
Delma,
Domestos,
Dove,
Flora,
Knorr,
Globus (csak a ketchup, a mustár, a majonéz és a saltaöntetetek),
Lipton (kivéve az Ice teák),
Rama,
Rexona,
Signal,
Sunsilk


Vissza