Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tavaszi jó tanácsok kiskert-tulajdonosoknak

> Páty

2006-04-01


Kora tavasszal első feladatunk, hogy kertészeti eszközeinket (fűrész, metszőolló, fűnyíró, rotációs kapa és egyebek) átnézzük, majd az esetleges karbantartási munkálatokat elvégezzük rajtuk.

A tavasz beálltával megkezdjük a gyümölcsfák ritkítását, koronájuk kialakítását, a szőlők metszését. A kórokozók elleni lemosó permetezésnek is ez az ideje. Ahhoz, hogy egészséges gyümölcs teremjen, ez a művelet igen fontos. A permetezést rügyfakadás előtt végezzük!  A gyümölcsfák, különösen a csonthéjasok (kajszibarack, őszibarack, szilva) monília fertőzése igen elterjedt az utóbbi években. Terjedését azonban az őszi és tavaszi lemosó permetezéssel meg tudjuk állítani. Igen hatékony növényvédő szerek állnak rendelkezésünkre. Szőlőre: Agrol-plusz, gyümölcsfára: Rézoxidklorid 50 WP.
Az ősszel vagy tavasszal felásott kertet, ahogy az idő engedi, gereblyézzük el, hogy ne száradjon ki a talaj. Így megfoghatjuk a téli csapadékot, melyre a növényeknek fejlődésük folyamán nagy szükségük lesz.
Ne feledkezzünk meg az utcafrontokon lévő különböző típusú fák, bokrok kezeléséről sem. Ápolásuk éppen olyan fontos, mint a kertünkben lévő gyümölcsösöké. Ezeket is ritkítsuk, ápoljuk, hogy esztétikusak legyenek. Bizonyos fajtákat nyáron ellepnek a tetvek és egyéb rágcsáló kártevők. Ápolás híján egészségtelen lesz a környezetük is  és csúnyán mutat egy eltetvesedett fa. Ezeket is permetezzük a kora esti vagy kora reggeli órákban, hogy az utcán közlekedőknek ne okozzunk kellemetlenséget.
Fordítsunk figyelmet a ház körül telepített gyepek kezelésére is. A tél folyamán betömődött gyepet meg kell lazítani gereblyével, hogy a gyeptő levegőt kapjon. Az elhalt maradványokat gereblyézzük le, így takarítva le a gyep felületét. Nagyon meghálálja az ápolást, szebb, sűrűbb és egészségesebb lesz. Most már csak a rendszeres fűnyírás szükségeltetik.
A konyhakerti növények vetése is hamarosan megkezdődik (április 24., amennyiben az időjárás engedi)! Javaslom, hogy már most kezdjük el a vetőmagok beszerzését, kizárólag jó minőségű I. osztályú, ismert, hazai cégek áruit vásároljuk.

Az összeállítás Kiss Sándor mezőgazdász-mérnök  tanácsai, javaslatai  alapján készült!


Vissza