Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kőzetektől a madarakig

> Páty

2006-05-01


Április 19-21. között a budakeszi Művelődési Központban a  ZSMTE (Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület) alelnökének,  kőzetekből, ásványokból, fosszíliákból és most először egy meteorit becsapódásából származó kőzetanyagból láthattuk a  kiállítását. 
A hagyományként, évente megrendezésre kerülő tárlat egyre népszerűbb.   Az idén, a tavaszi szünet közepén is sokan látogattak el Zsarnóczay Istvánhoz, aki szívesen mesélt és természetesen nagy szakértelemmel magyarázta az egyes darabok keletkezésének kémiai és természettudományi folyamatait.


A ZSMTE fontosnak tartja az év folyamán is a gyermekek és az érdeklődő felnőttek környezeti ismereteinek bővítését. A már jól ismert madarász-környezetvédelmi tábor is nagy népszerűségnek örvend. Ez évben július-augusztus tájékára bejegyezhetjük a naptárunkba az eseményt, (Páty, Fenyveserdő).
A szervezők várják minden érdeklődő jelentkezését a szomszédos településekről korhatár nélkül. Júniusban meghirdetik a pontos időpontot, és a szervezők ígérik, hogy a tábor ez évben is ingyenes lesz és ehhez várnak még segítséget!

A tábor résztvevői megfigyelhetik a honos növényfajtákat, a Pátyon átfolyó patakok kémiai összetételét, részt vehetnek az itt fészkelő madarak nyilvántartásában. A természetvédelmi „nyári kurzusok” másik fontos feladata felhívni a figyelmet a hulladékok helyes elhelyezésére. Falunkban, Pátyon találunk bőven természetvédelmi területeket, pl. a fenyvest, ahol minden évben több konténer, nehezen lebomló hulladékot gyűjtenek össze szelektíven, megfelelő védőeszközök segítségével ezen a kis helyen. A zacskók, flakonok és egyes papírzsebkendő-fajták, alufólia maradványok a becslések szerint 50-100 év alatt bomlanak le természetes körülmények között, de ha még savas eső is áztatja, akkor különböző, vegyi anyagok oldódhatnak ki és szivárognak a talajba. Oda, ahonnan a növények nyerik, fejlődésükhöz szükséges tápanyagaikat. 
h


Vissza