Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elfogadták Budaörs költségvetését - rendőrségi nyomozás uszoda-ügyben

Közélet > Budaörs

2010-02-23


Idén mintegy 21 milliárd forintból gazdálkodhat a budaörsi önkormányzat - döntöttek a képviselők a február 10-11-én megtartott testületi ülésen. A kiadási főősszeg 20 milliárd 918 millió forint, miközben a költségvetés 3 milliárd 149 millió forint hitelfelvétellel is számol, amit kizárólag beruházásokra fordítanak a közel harmincezer lakosú településen. 

Wittinghoff Tamás, aki a rendszerváltás óta megszakítás nélkül polgármestere a városnak, nehéz évnek nevezte 2010-et. Most érződik komolyabban a gazdasági válság hatása, amit az is nehezít, hogy elköltözött a városból az egyik legnagyobb adófizető vállalkozás. Bár az előző évben valamivel több helyi adó folyt be, mint amennyire óvatos várakozással számítottak, ez azonban összességében mégis csökkenést jelent. Az országos megszorító intézkedések is hatással vannak a település gazdálkodására. Tovább csökkentek a normatívák, az adóerő képesség alapján számított elvonás viszont növekedett. Eltörölték azt a kompenzációt is, amely az előző évi tényleges beruházások után járt. Így összességében a két évvel ezelőtti szinthez képest, mintegy 3 és fél milliárd forinttal romlottak a város pozíciói.

Uszoda-vita

Befejezéséhez ért a budaörsi uszoda-sportcsarnok, megkezdődött a műszaki átadás. Ezzel egy időben a rendőrség nyomozást indított a budaörsi Fidesz-szervezet feljelentése alapján. Fél évvel ezelőtt Wittinghoff Tamás polgármester is a rendőrséghez fordult, de akkor bűncselekmény hiányában nem láttak okot a nyomozásra. 
 
Budaörs Város Önkormányzata még az előző választási ciklusban döntötte el az uszoda és sportcsarnok építését, amelyet 2008-ban strandépítéssel is kibővítettek. A beruházásnak 2008 második felében kellett volna elkészülnie. Az átadás azonban folyamatosan csúszott, mivel a kivitelező Baucont Zrt. súlyos pénzügyi zavarba került azt követően, hogy a gazdasági világválság hatására kihátrált mögüle a hitelező bank.

Feljelentést dr. Nagy Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője tett a befejezés előtt álló uszoda-sportcsarnok ügyében. A napokban a párt egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egymilliárd forintnyi közpénz törvénytelen kifizetésével vádolják a polgármesteri hivatalt.  Witiinghif Tamás kampányfogásnak minősítette az esetet.

A képeken a budaörsi városháza és az uszoda látható.
Forrás: www.budaors.hu


Vissza