Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Erdőtűz a pátyi fenyvesben

> Páty

2006-05-01


Április 18-án két perccel öt óra előtt érkezett a segélyhívás az Érdi Városi Tűzoltóságra: ég a pátyi fenyves erdő, sűrű, nagy mennyiségű füst száll fel és keleti irányba terjed. A tűzoltók öt óra tíz perckor a helyszínre érkeztek. A fővárosból és Törökbálintról egy-egy, Érdről két autó vonult ki. A jelentés szerint III-as kiemelt fokozatúnak minősítették a tüzet. A nagylétszámban kivonuló csoport munkáját Varga Zoltán százados irányította.

A fenyvest 1934-35 között telepítették pátyi erdészeti munkások, a területen ez az első erdőtűz. Az erdőt természetvédelmi területté nyilvánították és 2001-ben a Pilisi Parkerdő Rt. tanösvényt jelölt ki. Sajnos a tanösvény  aljnövényzetének 80 %-a elégett, összesen 5000 m2, azaz 0,5 ha aljnövényzet semmisült meg. A tűz oltásakor a helyszínen jártam és lehangoló látvány fogadott. A fenyők szerencsére nem károsodtak, csupán a törzsek kérge perzselődött meg max. 50 cm magasságban, 0,5 – 1,0 cm  mélyen. Ezek a kéregrétegek lehullanak a talajra, és beépülnek a termőföldbe.  Egy igen ritka körtefaj törzsén a moharéteg 100 %-osan megégett, s mivel igen öreg fáról van szó, reménykedünk, hogy ez a védő szerepet betöltött moharéteg rövid időn belül újraképződik és megvédi a fát a külső károsodásoktól (rovar, gomba). A tanösvény védőkorlátja is károsodott, egyes helyeken elszenesedett a faszerkezet. Az anyagi kár - szerencsére – csak százezrekben mérhető.
A tűzfészket a hegy oldalában, a barlang bejáratánál lévő 20-30 m-es párkányrészen találták meg. Innen, egy szabályosan kialakított, kijelölt tűzrakó helyről terjedt tovább a tűz a tűzoltók egyértelmű megállapítása szerint. A szándékos nyújtogatás tehát kizárt, vélhetően emberi mulasztás miatt keletkezett az erdőtűz. A Húsvét hétfői piknikezők nem olthatták el szakszerűen a tüzet: vízzel és földdel hermetikusan elzárva a levegőtől a parázsréteget. Így aztán a parázs könnyen lángra lobbant a talajt borító, gyúlékony tűlevélrétegben, s a felerősödő keleti szélben kettészakadva részben a falu, részben a hegygerinc felé vette az irányt.
A négy tűzoltóautó a völgyből és a hegygerincről közelítette meg a terepet és kezdte meg az oltást, mellyel 18,15-re már végeztek. Pátynak ugyan van tűzoltóautója, de tűzoltásra nem alkalmas, csupán  szép piros fémdoboz, mely az önkormányzat udvarát ékíti.                                                                                                                   
Hájas


Vissza