Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A spanyol módszer: beváltatlan ígéret, elmaradt beruházás, kártérítési per

Közélet > Páty

2010-03-23


Tollner József pátyi önkormányzati képviselő a golfprojekt visszásságaira kezdetektől felhívja a figyelmet. Március 31-én, ha a pátyi képviselő-testület nem tesz semmit, életbe lép az új szabályozási tervről szóló rendelet, ami végérvényesen szabad utat ad a beruházásnak, miközben a településfejlesztési szerződést, amelytől a beruházás sikerének garanciáit remélik, nem írták alá. A jelzálogbejegyzés sem történt meg az önkormányzat javára az érintett területeken. A tiltakozó civilek a spanyol nagykövetnek petíciót adnak át március 23-án. Tollner képviselővel lapunk munkatársa beszélgetett a beruházás esélyeiről.

Február 22-én a pátyi képviselőtestület többsége zöld utat adott a golfváros megépítésének. Nem törődve azzal, hogy ügyészségi vizsgálat van folyamatban, hogy Fülöp Sándor a Jövő Nemzedékek ombudsmanja levélben kérte a testületet döntésének elhalasztására, mert olyan szabálytalanságokat, törvénytelenségeket fedezett fel, melyek miatt Alkotmánybíróság előtt tervezi megtámadni az elhamarkodott döntést. Nem vették figyelembe a népszavazás eredményét, s a szakemberek egybecsengő véleményét sem, mely szerint ez a beruházás „nem közösségi, hanem befektetői érdekeket szolgál”. Pedig akkor mondták ezt a szakemberek, amikor még a befektető ígéreteit is hozzászámolták a projekthez. Azóta a településfejlesztési szerződésben külön pont foglalkozik azzal, hogy az előzetes ígéretek semmisnek tekintendők.

Az érdekképviseletről mindent elárul az a tény, hogy a településfejlesztési szerződés tervezete napirendi pontnál sem jelent meg a beruházó. Nem is volt rá szükség, érdekeit a beruházást támogató 10 képviselő tökéletesen érvényesítette. Kimaradt a szerződésből az összes „mézesmadzag”: Nem került bele a legfontosabb, amit úton-útfélen elmondtak a támogatók: „A  spanyolok először minden utat megépítenek, utána következnek a közművek, majd a közintézmények, és csak ezután a lakások, szállodák.” A szerződés szerint minden megépíthető a település jelenlegi útjain. A döntés meghozatalában az sem zavarta a támogatókat, hogy mögöttük állt a „Mennyit kaptok ezért?” táblákat tartó lakosság.
A testület úgy hozta meg döntését, hogy már a képviselők előtt volt az Index hírportál „befektetőnkről” szóló leleplező írása. Ebből kiderült, hogy nem igaz a Kovács Bence János hivatalos önéletrajzában szereplő: szegénylegény 18 éves korában Spanyolországba ment és gazdagon tért vissza történet. Az írásból kiderült, hogy főhősünk ez idő alatt, vadőr, vadászati újságnál dolgozó újságíró, vadászat szervező, pénzzel lelépő, saját agyműtétjére pénzt kicsaló, filmesként, pornófilmesként dolgozó másfél évre elítélt csaló, sikkasztó, okirat hamisító szélhámos volt, aki nem Spanyolországban, hanem Magyarországon ill. Romániában tevékenykedett.

Március végét jelölte meg a szabályozási terv hatályba lépési dátumának a testület. Addig meg kellene kötni a jelzálogszerződést, de még nem adta meg a befektető a jelzálog adatait, attól tartok ezt is utolsó pillanatban hozzák tudomásunkra, hogy már ne lehessen ellenőrizni, és így félő, hogy megismétlődik a sukorói történet.

A hatálybalépésig kell találni a támogatóknak egy -  szerződést ellenjegyző  - ügyvédet. Sokak véleménye szerint ez sem lesz egyszerű feladat, mert egy ilyen alacsony színvonalú szerződést ellenjegyző ügyvéd, gyakorlatilag kiírja magát a szakmából.

Nem kis siker az ellenzőknek, hogy ugyanez a csoport megbukott Sávolyon, mert a túl kockázatosnak ítélt projektje nem kapta meg az MFB-hitelt. Bízom benne, hogy ezek után képviselőtársaim itt Pátyon is belátják, hogy a Grupo Miltonnal, Kovács Bence Jánossal túl nagy kockázat üzletelni, és megállítják a beruházást. Bízom benne, hogy számukra is látható lesz a kettő közötti párhuzam, az un. „spanyol módszer” : Először ígérnek minden szépet-jót, és azt, hogy mindezt spanyol pénzből valósítják meg. Majd az elfogadás után elkezdenek kéregetni (Sávolyon állami hitelt, itt nálunk a szerződés szerint pályázati pénzt). Természetesen az sem zavarja őket, ha a beruházás elmarad, ekkor jönnek a kártérítési perek. Sávolyon már el is kezdték, ez vár ránk is.

Képviselőtársaimnak többször ajánlottam, gondolják végig, arra tettek esküt, hogy Pátyot, az itt élőket képviseljék, vagy arra, hogy Kovács Bence János ill. Mervó József pénzét gyarapítsák?

Hájas Ágnes

Kapcsolódó cikkeink:
Tüntetés a pátyi golfváros ellen - 2010-03-23
A golfpark megrengette a Zsámbéki-medencét - 2010-03-12
Mi történt a népszavazás óta? - 2010-03-08
Kizárhatják a pátyi fideszeseket a pártból - 2010-02-25
Lemondott a polgármester - 2010-02-24
Szabad út a golfvárosnak - leleplezik a beruházót - váratlanul lemond a polgármester Telkiben - 2010-02-22
Rendkívüli ülésen döntenek Pátyon a golfváros sorsáról - 2010-02-20
A szükségesnél kevesebben mentek el szavazni - 2010-02-15
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01
Falugyűlés.hu - 2009-11-30


Vissza