Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult a 125 éves kőszobor

Kultúra > Budakeszi

2010-03-30


A Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány támogatásával a budakeszi Gábor Áron u. 59. számmal szemben, az egykori Weichselblöβ területén álló, kizárólag közadakozásból restaurált „Ecce homo” kőszobor, más néven ülő Krisztus újbóli felszentelésére Virágvasárnap napsütéses délutánján került sor.

Bánkuti Ákos képriportja

A szobrot a Bechtold-család állíttatta 1885. március 28-án annak emlékére, hogy mind a négy fiuk túlélte a pestisjárvány pusztítását. A szobrot utoljára 1990-ben az Országos Műemléki Felügyelőség költségén Varga Zoltán kőszobrász restaurálta, 2010-ben ezt a munkát, a budakeszi adományozók költségén, Konkoly György restaurátor végezte el.
A felszentelési ünnepségen Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány elnöke méltatta a szobor helyreállításában megmutatkozott összefogást és köszönetet mondott annak a nagyszámú, sok esetben névtelen budakeszi adományozónak, cégeknek, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek,

Salamon László képriportja
 

akik a restauráláshoz szükséges több mint egymillió forintot biztosították és felelősséget éreztek Budakeszi e helyileg védett műemlékének a helyreállításában.

A szobrot Filó Kristóf kanonok, Budakeszi plébánosa szentelte fel. Az ünnepségen közreműködött a Budakeszi Hagyományőrző Kör kórusa és Berzsenyi Zoltán színművész.


Vissza