Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Templomépítők a Szentatyánál

Közélet > Páty

2010-05-09


Március 14-től 20-ig, a pátyi katolikusok egy csoportja pápai audienciával egybekötött római utazáson vett részt. Az útról Kővágó István, a pátyi római katolikus egyházközség jegyzője számolt be a Buda környéki Iránytű olvasóinak.

Az utazás során felkeresték Róma nevezetes szent helyeit - a Lateráni Keresztelő Szt. János-főszékesegyházat, a Szent Péter Bazilikát és a Sixtusi kápolnát. Oda úton jártunk Assisiben, az Assisi Szent Ferenc Bazilikában, vissza úton pedig a Szűz Máriáról elnevezett Firenzei Dómban és megtekintettük a Pisai Dómot is, melynek harangtornya a híres ferdetorony. Hazafelé a csoport megállt a Tarvisio melletti, magyarok által gyéren látogatott Mária kegyhelyen, Monte St.Lusariban is. Itt, az 1780 méter magasan fekvő, hóval borított kegytemplomban gyertyát gyújtottunk, hálát adva ezzel az addigi balesetmentes utazásért.
Számunkra valódi zarándokutat jelentett ez az egy hét, hiszen felajánlottuk utunkat és a szent helyeken elmondott imáinkat épülő pátyi templomunkért és az építésével fáradozó többi társunkért. Kértük Õszentsége XVI. Benedek pápa imáit, hogy ezzel is sokszorozza meg erőnket és segítse Spányi Antal püspökünket, hogy szándékai szerint támogathassa templomunk mielőbbi felépülését. Munkánkkal, két karunk erejével ezután is mindent megteszünk, de az építkezéshez anyagi forrásra is szükségünk lenne.
Valamennyiünk számára életre szóló élményt jelentett a Szentatyával való találkozás, ahol a neki szánt ajándékokat, emléktárgyakat is átadhattuk asszisztenciája kezébe. Az audiencia után a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása számára adtunk interjút, ahol a rádió munkatársai támogatásukról biztosítottak bennünket. Elmondták, templomok ugyan épülnek Európában, de egyedülálló kezdeményezés a miénk, hiszen a közösség vállalkozott templomépítésre, elsősorban saját erőforrásaiból. „Aki a forrás felé igyekszik, annak árral szemben kell úsznia” -  mondották. Ránk itt Pátyon most ez a feladat vár.

Honlapunkon (www.ude.hu) naprakész információkat olvashatnak az építkezés aktuális állásáról és közösségünk életéről. Érdeklődni lehet a titkar@ude.hu e-mail címen vagy a 0630/991-4121-es telefonon.

Kapcsolódó cikk: A pátyi katolikus közösség templomot épít - 2010-04-18


Vissza