Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Merre tart a golfprojekt?

Közélet > Páty

2010-05-14


A pátyiak a saját kezükbe veszik a sorsukat: Május 21-én civil kezdeményezésre falugyűlést tartanak Milyen Pátyot szeretnénk? címmel annak érdekében, hogy a közösség minden tagja számára hozzáférhető formában dönthessenek közös ügyeikről. A mottó: „a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik.” (Bibó István)

A legutóbbi tudósításunk óta eltelt időszak fontosabb eseményei:

A március 29-i testületi ülésen 9-4 arányban nem fogadták el a jelenlegi Páttyal közel azonos méretű „golfvárost” engedő szabályozási terv visszásságaira figyelmeztető ombudsmani jelentést a pátyi képviselők, hanem az önkormányzat szakértővel vizsgáltatják meg a beruházás tervezői és jogi hátterét, majd 30 napon belül a kérdést újratárgyalják. Március 31-ről viszont július 15-re módosították a szabályozási terv hatályba lépését, és elfogadták a golf-projekt beruházójával, a spanyol Grupo Miltonnal kötendő településrendezési szerződést és a beruházó jelzálog-bejegyzésre vonatkozó ajánlatát is.

A pátyi önkormányzat által kiválasztott, de a befektető által fizetett hivatalos értékbecslés szerint a beígért elkerülő utak hárommilliárd forintból való megépítésének biztosítékául felajánlott székesfehérvári ingatlan értéke 2,7 milliárd forint. A nehezen megközelíthető, belvizes, legelő besorolású terület értéke, amelyen egy szennyvíztisztító telep is található, Horváth Attila pátyi értékbecslő szerint nem haladja meg a 15 millió forintot.

Április elején „ismeretlenek” rágalmazó szórólapot terjesztettek Tollner József pátyi képviselőről munkahelyének környékén, Budaörsön. Azzal vádolták, hogy elüldözte a fiát és a szcientológia híve. A fiú nyilatkozatban veszi védelmébe apját: „napi szinten beszélünk apukámmal, rengeteget erről a pátyi helyzetről is, kapcsolatunk remek. Elképesztően büszke vagyok rá, a képviselő-testületben végzett kitartó, kemény munkája miatt.”

A telki önkormányzat képviselői kinyilvánították, hogy a demokrácia és a szólásszabadság elleni nyílt támadásként tekintenek minden olyan akcióra, ahol képviselőket és családjukat azért ér atrocitás, mert közéleti szereplőként véleményüket kinyilvánítják és igazukért kiállnak. 

Tollner József hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a Budakörnyéki Ügyészségen amiatt, hogy az önkormányzat 2,7 milliárd forint értékben fogadta el fedezetül a Grupo Milton székesfehérvári legelőjét, ami független becslés szerint mindössze 15 millió forintot ér.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a golfpark ügyében – a pátyi jegyzőnek küldött levél szerint – különösen jelentős csalás gyanúja miatt.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult a golfprojektre vonatkozó önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.

Tollner József feljelentéskiegészítést adott be az ügyészségre. Ebben felhívja a figyelmet arra, hogy a golfberuházáshoz és a Grupo Milton egyéb pátyi érdekeltségeihez szükséges elkerülő utak tervezésére és kivitelezésére a pátyi képviselő-testület kétszer kötött szerződést. A Grupo Milton a 2010. március 30-án aláírt településrendezési szerződésben 10 millió euro összegben vállalt út- és közműépítést, ugyanakkor egy vélhetően mindmáig érvényben levő szerződés értelmében a pátyi iparterületen érdekeltséggel rendelkező, offshore tulajdonú Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. már 2008-ban vállalta, hogy kizárólag saját költségére tervezteti és építteti meg ezen utak jelentős részét. Az Evern Invest birtokában lévő pátyi szántóföldet "cserébe" iparterületté minősítette át az önkormányzat, ami 1,5-2 milliárdos kárt jelent Pátynak, mivel a beígért út azóta sem készült el. A képviselő szerint a Grupo Milton és az Evern Invest elképzelhető, hogy összedolgoztak és tudatosan megvezették Pátyot.

szöveg: Koós Hutás Katalin
fotó: Salamon László

Kapcsolódó cikkeink:
Július 15-re tolták a szabályozási terv hatályba lépését - 2010-04-01
Ülést tart a pátyi testület - 2010-03-29
Tüntettek a pátyi golfváros ellen - 2010-03-24
Tollner: A spanyol módszer - beváltatlan ígéretek, elmaradt beruházás, kártérítési perek - 2010-03-23
A golfpark megrengette a Zsámbéki-medencét - 2010-03-12
Mi történt a népszavazás óta? - 2010-03-08
Kizárhatják a pátyi fideszeseket a pártból - 2010-02-25
Lemondott a polgármester - 2010-02-24
Szabad út a golfvárosnak - leleplezik a beruházót - váratlanul lemond a polgármester Telkiben - 2010-02-22
Rendkívüli ülésen döntenek Pátyon a golfváros sorsáról - 2010-02-20
A szükségesnél kevesebben mentek el szavazni - 2010-02-15
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01
Falugyűlés.hu - 2009-11-30


Vissza