Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


„Haza a magasban” – kistérségi versmondó találkozó

Kultúra

2005-10-22


Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett versmondó versenyt október 22-én a Biatorbágyi Ökumenikus Művelődési Egyesület a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium aulájában.A versek a hazaszeretet témáját járták körül, és a művelődési egyesület ebből az alkalomból külön brosúrát adott ki huszadik századi magyar költők verseivel. Közülük

Illyés Gyula: Haza a magasban – a rendezvény címadója.

A körülbelül három tucat induló választása az előbbieken kívül még többek között Kányádi Sándor, Reményik Sándor, Wass Albert, Petőfi Sándor, Ady Endre műveire esett.

A zsűri az amatőr felnőtt szavalók között nem állított fel rangsort. Õk ajándékként művészeti albumot kaptak.

A középiskolásoknál harmadik helyezett lett Szanyi Balázs és Horváth Csaba, második helyen Siposhegyi Zoltán végzett, aki egyébként a közönségdíjat is megszerezte, a verseny győztese pedig Tóth Kitti Viktória lett.

Az eredményhirdetés után a zsűri nevében Albert Gábor író a verskultúra és 1956 összefüggéseiről mondta el gondolatait: az ’56-os forradalmat nem politikusok készítették elő, ez a lélek forradalma volt. A művészet valahol kapcsolat a szakrálissal, a lélek istenkeresése, és amíg a kultúra szakrális jellege megmarad, amíg ilyen verseket hallhatunk, addig megmarad ez az ország és ez a kultúra. De csak rajtunk múlik, mennyit őrzünk meg mindebből. – zárta gondolatait.

Október 31-én pedig a folytatás jegyében az egyesület Istenes versmondó találkozót szervez Biatorbágyon.

GGy


Vissza