Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Országzászlót avattak

Közélet > Pest megye

2010-06-19


Országzászlót avattak Diósdon. A közadakozásból épült emlékhelyet Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész és Dárdai Balázs tervezte. Schmitt Pál, a magyar országgyűlés elnöke méltatta az emlékhelyet, melyet Diósd millenniuma és a trianoni békeszerződés kilencvenedik évfordulójára a helyi képviselő-testület akaratából avattak fel a Diósdi Országzászló Alapítvány szervezésében.

Az országzászló hét méter magas kunhalmon helyezkedik el. Egy harminchárom méter magas zászlórúdból áll, rajta egy tizennyolc négyzetméteres nemzeti színű lobogóval. A derekán a nap és a hold jelképeivel és tizenegy darab zászlóval ékesítve. Az emlékműre a négy égtáj felől négy lépcső vezet fel. A dombot körülölelve körben a történelmi Magyarország vármegyéinek címerével ékesített, boltíves falazat épül majd. A diósdi Árpád-ház lakópark fölötti magaslatról gyönyörű kilátás nyílik a vidékre, a Dunára a fővárostól Százhalombattáig.

Az országzászló-mozgalom az első világháborút lezáró és az országot példátlanul megcsonkító, több millió magyart a határokon kívül rekesztő trianoni békediktátum elleni tiltakozásként állítottak. 1939-ig 350 magyarországi településen állítottak országzászlókat. A szovjet megszállást követően leszerelték vagy szovjet hősi emlékművé alakították őket.

Schmitt Pál ünnepi beszédében hangsúlyozta: a mögöttünk álló ezer évben a túlélés, a megmaradás és a béke, az építkezés, a gyarapodás időszakai váltották egymást. Mindkettőben fontos volt az összefogás, akárcsak ma. Biztos abban, hogy az országzászló-mozgalom új erőre kap az összetartozás és az összefogás szimbólumaként, s a magasban lobogó nemzeti trikolór mindenkor jelzi: Õfelsége, a Magyar Nemzet itthon tartózkodik.

Koós Hutás Katalin

 

 


Vissza