Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Leégett a gyimesbükki magyar iskola

Panoráma > Budakeszi

2010-11-29


Ma hajnalban kigyulladt a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola, s a tűzben teljesen leégett a tavaly teljes körűen felújított tanintézmény tetőszerkezete. Az épület használhatatlanná vált. Kétszer ad, ki gyorsan ad. A Budakeszi Kultúra Alapítvány gyűjtést szervez, hogy az ottani magyar közösség gyors segítséget kapjon az oktatás folytatásához.

A magyar fővárostól 800 kilométerre, a történelmi Magyarország határának egyik legkeletibb pontján fekvő Gyimesbükk egyetlen teljesen magyar nyelvű iskolájában 122 diák tanul, s az épületben több mint ötven óvodásnak is helyet biztosítottak. Az alig egy éve befejezett, teljes körű felújítás keretében új nyílászárókat építettek be, új tető került az iskolára.

További képek ide kattintva elérhetők!

A szekelyhon.ro tudósítása szerint a szigetelés nélküli, túlmelegedett kémény okozta a tüzet. A tetőszerkezetet teljesen el kellett távolítani, az épület külső szigetelését takaró vakolatréteg is sok helyen lemállott. Az osztálytermeket nem érintette a tűz, de a könyvtár mennyezete beszakadt. Oltáskor a víz befolyt az osztálytermekbe, a falak, a padló is átázott. A tűz a kazánházból indult. Oka feltehetően a felújítás során végzett szakszerűtlen munka: a kémény gyakorlatilag hozzáért az egyik gerendához, amely felforrósodott és meggyulladt. A felújítást végző céget 1000 lejre (65 000 Ft) bírságolták meg a hiba miatt.

A károk felmérése folyamatban van, a helyszínen jártak a Bákó megyei tanfelügyelőség illetékesei is, akik a helyreállításhoz szükséges összeget a felmérés után a minisztériumtól fogják igényelni. Az iskolai és óvodai berendezéseket a helybéliek mentették át biztonságos helyre. Az óvodásokat a Böjte Csaba testvér vezette Szent Ferenc Alapítvány gyimesbükki háza fogadta be, az iskolások számára egyelőre a vasútállomás közelében található, korábban kórházi részlegként működő épületben folytatódik az oktatás.

 Kétszer ad, ki gyorsan ad

A télen, tanévközben bekövetkezett pusztulás különösen súlyosan érinti a kettős elszakítottságban élő gyimesbükki magyar közösséget. A Gyimesi-szoros három egybeépült magyar települése közül (Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk) egyedüliként Gyimesbükköt az ötvenes években a magyar Hargita megyétől az ezeréves határon túlra, a moldvai, román többségű Bákó megyéhez csatolták, az érdekérvényesítésben, a nyelvhasználatban és a hivatalos ügyek intézésében lehetetlen helyzetbe hozva az akkor Gyimesbükkön még igen jelentős többségben élő magyarokat. A helyi magyar közösség megmaradásért folytatott küzdelmének az egyik legfontosabb bástyája a gyimesbükki esperes-plébánosról elnevezett, magyar tannyelvű iskola.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány az elmúlt három évben javarészt kárpát-medencei, de a világ minden szegletéből érkező adományoknak köszönhetően olyan jelképek megmentését segíthette Gyimesbükkön, mint a legkeletibb magyar vasúti őrház, a Rákóczi-vár, a vesztegzári (kontumáci) kápolna, s egy katonai emlékhely kialakítása a véráztatta Gyimesi-szorosban. A pünkösdvasárnapi gyimesbükki eseményeket harmadik éve közvetítő Duna Televízió által Csíksomlyó mellett a magyarság második legfontosabb zarándokhelyének kikiáltott Gyimesbükköt évente magyarok százezrei látogatják, akik ha egyenként csak egy jelképesen kis összeggel is, de támogatják az iskola újjáépítését, máris óriási lökést adhatnak a kár helyreállításához.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány segítséget kér a lángok martalékává vált gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola és Óvoda gyors helyreállításához.

Kérjük, hogy adományaikat az alapítvány
OTP 11742348-20016210
számú alszámlájára "gyimesbükki magyar iskola" megjegyzéssel küldjék el.

Külföldi utalás esetén: HU09 1174 2348 2001 6210 0000 0000
A SWIFT kód OTPVHUHB

Koós Hutás Katalin
fotók: Salamon József 

Kapcsolódó cikkeink:
Nemzeti zarándoklat Gyimesbükkön - 2010-0616
Óriási siker volt a magyarországi ősbemutató - 2010-04-08


Vissza