Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult Remeteszőlős közterülete

Közélet > Remeteszőlős

2010-12-09


December 6-án ünnepélyes bejárással zárult az az európai uniós támogatással megvalósuló projekt, amelynek keretében jelentősen megszépült a község arculata. Gyökeresen megújult a Patak-sétány menti játszótér, és több helyen utcabútorokat helyeztek ki. Az Amúr utcában egy új park is épült, és a nyári heves esőzések dacára megvalósult az Ördögárok-patak belterületi szakaszának medertisztítása.

A 678 lakosú település csak 2002 óta önálló önkormányzat. Zártkerti státuszból próbálnak olyan közösségi tereket kialakítani, amelyek a lakosság többségét kitevő fiatal, többgyermekes családok igényeinek is megfelelnek, különös tekintettel arra, hogy a remeteszőlősi lakosság egynegyede tizennyolc év alatti.

A korábban a Bodza-liget mellett közösségi összefogással kiépült játszótér után az Európai Unió és a Magyar Állam mintegy 27 millió forintos (90%-os) támogatásának köszönhetően a település egy másik részén egy újabb játszóteret alakítottak ki. A Patak-sétány mentén uniós szabványnak megfelelő játszóeszközöket állítottak fel: panoráma villa, kétüléses lengőhinta és babaház fogadja az ide látogató gyerekeket, a szülők kényelmét pedig padok, hulladékgyűjtők és egy kerékpártároló szolgálja. 

Az Amúr utcában egy új parkot alakítottak ki, amely sportolásra, csapatjátékokra is alkalmas gyülekezőhely a fiatalok számára, kerékpártárolóval, ivókúttal.

De az elnyert pályázatnak köszönhetően végre sikerült kitisztíttatniuk az Ördögárok-patak belterületi szakaszát és környezetbe illően, akár babakocsival is járhatóan kiépíteni a patak menti ösvényt. A területet korábban csak a patakparthoz közvetlenül kapcsolódó ingatlanok tulajdonosai használták, mert a sűrű aljnövényzet meggátolta az akadálytalan közlekedést. A zúzott kőburkolattal ellátott, esztétikusan kialakított kis sétányon – az újonnan kialakított kis fahídon átkelve - gyalogosan és biztonságosan megközelíthető a közeli élelmiszerbolt.

Utcanévjelző és tájékoztató táblák is készültek és megszületett Remeteszőlős új logója is, amely híven tükrözi a település természetbarát, fiatalos megjelenését.

Szathmáry Gergely polgármester lapunknak elmondta, hogy a hárommilliós önrészt a négyfős polgármesteri hivatallal működő település takarékos működésének köszönhetően gazdálkodta ki. A beruházás finanszírozását megkönnyítette az a gyakorlat, hogy a kivitelezői számlákat sem kellett egy összegben kifizetniük, csupán az önrész arányában.

A beruházást rengeteg helyi munkával támogató Remete-csemete Alapítvány képviseletében Herold István egy Wass Albert-idézettel mondott köszönetet az új közösségi terekért: „Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik.” 

Koós Hutás Katalin


Vissza