Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


125 éves az autó

Panoráma

2011-01-29


Mannheim két feltalálóról (is) híres. Carl Drais a mai bicikli elődjét, míg Carl Benz az első robbanómotorral felszerelt autómobilt, melynek ebben az évben éppen január 29-én ünneplik a 125. évfordulóját. (külföldi tudósítónktól)

Mannheimben Carl Benz emlékműve mellett kiállították a vasból készült, életnagyságú Nr.1 modelt. Háromkerekű és mindössze egy lóerős elektromos gyújtású vízhűtéses motorral rendelkezett.
 
Ki gondolta volna 1886-ban, hogy ekkora sikert fog elérni az akkor erős kétkedéssel fogadott önjáró szerkezet. Azóta többmilliárd példányt gyártottak. Igaz a mobilitásnak sötét oldala is van. A közlekedési balesetben elhunytak száma a kezdeti néhányról több százezerre növekedett.
 
Carl Benz felesége, a bátor Bertha nagyon sokat segített az autó hasznosságának bemutatásában. A Nr.3-as konstrukcióra felpakolva két gyermekét Mannheimből elautózott szülővárosába Pforzheimbe és vissza mintegy 220 kilométert megtéve. Az akkori utakon és főleg egy szokatlan szerkezettel óriási tettet hajtott végre, amire felfigyeltek.
 
Az útvonala ma barna idegenvezető útjelző táblákkal jelölték ki, Bertha Benz Memorial Route felirattal, ha valakinek kedve szottyanna végigjárni ezt a történelmi szakaszt, ahol időnként Oldtimer találkozókat rendeznek.

Albrecht György, külföldi tudósítónk


Vissza