Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Leégett, de már épül a gyimesbükki magyar iskola

Panoráma > Budakeszi

2011-02-04


November 29-én hajnalban kigyulladt a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola és Óvoda, s a tűzben teljesen leégett a tavaly teljes körűen felújított tanintézmény tetőszerkezete. A helyreállítást a helyiek már december elején megkezdték. A gyerekek február 7-én visszaköltözhetnek az épületbe. A Budakeszi Kultúra Alapítvány három és félmillió forinttal támogatja az épület külső helyreállítását.

A magyar fővárostól nyolcszáz kilométerre, a történelmi Magyarország egyik legkeletibb határán fekvő Gyimesbükk egyetlen teljesen magyar nyelvű iskolájában százharminc diák tanul, s az épületben hatvan óvodásnak is helyet biztosítottak. A korábbi felújítás során végzett szakszerűtlen munka miatt a szigetelés nélküli kémény hozzáért az egyik fagerendához, amely kigyulladt. A tűzben leégett az épület tetőszerkezete, lemállott a külső szigetelés és a vakolat nagy része. Az osztálytermeket nem érintette a tűz, de a könyvtár mennyezete beszakadt. Amit a tűz nem tett tönkre, azt tönkre tette az oltáskor használt víz.

Az eset különösen súlyosan érinti a kettős elszakítottságban élő gyimesbükki magyar közösséget. A Gyimesi-szoros három egybeépült magyar települése (Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk) közül egyedüliként Gyimesbükköt az ötvenes években a magyar Hargita megyétől az ezeréves határon túli, moldvai, román többségű Bákó megyéhez csatolták, az érdekérvényesítésben, a nyelvhasználatban és a hivatalos ügyek intézésében lehetetlen helyzetbe hozva az akkor Gyimesbükkön még igen jelentős többségben élő magyarokat.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány december 12-én indította az adománygyűjtést a Lánchíd Rádióban a Koós Hutás Katalin alapítóval készített beszélgetéssel. A hírt több sajtóorgánum is átvette, s az eredmény minden várakozást felülmúlt: közel kétszáz kárpát-medencei adományozótól egy bő hónap alatt három és félmillió forint érkezett a gyimesbükki magyar iskola javára. Január közepén az alapítvány képviselői támogatási szerződést kötöttek Görbe Vilmos polgármesterrel és Antal Etelka iskolaigazgatóval az összeg felhasználásáról, melyet az iskolaépület külső hőszigetelő vakolására és színezésére, valamint egy könyvek és iratok tárolására alkalmas, nagyméretű beépített szekrény kialakítására fordítanak.

A belső munkálatok készültségi foka lehetővé teszi, hogy február 7-től ismét az épületben tanuljanak a gyerekek. A külső helyreállítás az időjárástól függően várhatóan április végére fejeződik be. Az épület felszentelésére a nyár elején kerül sor.

Koós Hutás Katalin
www.budakeszikultura.hu

A Budakeszi Kultúra Alapítvány az elmúlt három évben javarészt kárpát-medencei, de a világ minden szegletéből érkező adományoknak köszönhetően olyan jelképek megmentését segíthette Gyimesbükkön, mint a legkeletibb magyar vasúti őrház, a Rákóczi-vár, a vesztegzári (kontumáci) kápolna, s egy katonai hősi emlékhely kialakítása a véráztatta Gyimesi-szorosban. A pünkösdvasárnapi gyimesbükki eseményeket harmadik éve közvetítő Duna Televízió Csíksomlyó mellett a magyarság második legfontosabb zarándokhelyének kiáltotta ki a határszéli települést. 
                                              OTP 11742348-20016210
                                            „gyimesbükki magyar iskola"

 


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg