Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fizetésképtelen a Pest megyei önkormányzat

Közélet > Pest megye

2011-03-04


Március 3-tól határozatlan időre felfüggesztette a közétkeztetést a megyei fenntartású közoktatási intézményekben a megyei közgyűlés. Az intézkedés tizennyolc intézetet és közel háromezer diákot érint. A kollégiumokban és a szociális otthonokban egyelőre fenntartják a közétkeztetést.

A megyeházi közlemény szerint a megye fenntartásában működő intézmények többségében a közétkeztetést, beleértve a konyhák és az étkezők üzemeltetését, a sándorfalvi székhelyű HunGast Kft. látja el. A cég felé a megyei önkormányzat jelentős összegű tartozást halmozott fel 2010-ben. Az önkormányzat, lehetőségeihez mérten, a fennálló tartozás rendezése érdekében 2011 januárjában és februárjában 83 millió forintot utalt át a szolgáltatónak, és  további biztosítékok adását is vállalta.

Valószínűleg ennek tudható be, hogy február 28-án, a 25-i, munkarend szerinti testületi ülést követően dr. Szűcs Lajo selnök kezdeményezésére a Pest megyei Közgyűlés rendkívüli ülést tartott, melynek egyetlen napirendje egy jelzálogbejegyzés jóváhagyása volt. A jelzálog a megye Tárogató úti, 902 millió forintra becsült volt Budagyöngye-kórház épületét terhelné és az önkormányzat fizetésképtelensége miatt fellépő hiányt finanszírozó bank biztosítéka lenne. A tartozás teljes összege Pest megye részéről mintegy 450 millió forint. A jelzáloghoz a megyei közgyűlés hozzájárult.

Ennek ellenére a 2011. januári étkeztetés szolgáltatási díját, 154 millió forintot a március 2-ig szabott fizetési határidőig az önkormányzat nem rendezte. A szolgáltató a vállalkozás ellehetetlenülésére hivatkozva március 2-án késő délután arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a szolgáltatást március 3-tól felfüggeszti.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége a közétkeztetés ellátása, kezdeményezte az intézmények főző- és tálalókonyháinak és étkezőknek a használatát. A kérést a szolgáltató azonban elutasította és a helyiségeket lezárta – áll az önkormányzat közleményében. A helyzet rendeződéséig a megyei önkormányzati hivatal cselekvési tervet készített a közétkeztetés átmeneti rendjéről, s az oktatást érintő esetleges változásokról folyamatosan tájékoztatja az intézményeket és rajtuk keresztül az érintett családokat.

***

Pest Megye Önkormányzatának a 2010. évi, állami ágon érkező bevételei és az illetékbevételek messze elmaradtak a kötelezően előírt feladatok ellátásával kapcsolatban keletkező kiadásoktól. A működésből eredő hiány mértéke kiugró, így az önkormányzat jelentős tartozást halmozott fel. Az alapműködés finanszírozását, az intézmények működésének folyamatosságát azonban sikerült biztosítani. Az önkormányzat abban bízik, hogy a bajba került önkormányzatok helyzetének folyamatban lévő felmérése, valamint a második negyedév végére ígért kormányzati segítség megoldást jelent a kialakult helyzetre. Tényszerűen megállapítható azonban, hogy a státus quo-t nem sikerült fenntartani a várt segítségig. 

***
Az intézmények

  1. Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, Aszód
  2. Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
  3. Dózsa György Kollégium, Cegléd
  4. Kossuth Lajos Gimnázium, Cegléd
  5. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola, Cegléd
  6. Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Cegléd
  7. Táncsics Mihály Gimnázium, Dabas
  8. József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Monor
  9. Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola, Nagykáta
10. Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Nagykőrös
11. Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola, Ócsa
12. Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium, Örkény
13. Fáy András Mezőgazdasági, Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Pécel
14. Ady Endre Gimnázium, Ráckeve
15. Móricz Zsigmond Gimnázium, Szentendre
16. Batthyány Kázmér Gimnázium, Szigetszentmiklós
17. Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Vác
18. Selye János Humán Szakközépiskola, Vác

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikk:
Nem tudtak megállapodni - áldatlan helyzet a közétkeztetésben - 2011-03-09
Ma már lesz ebéd a Pest megyei iskoláknam - 2011-03-07


Vissza