Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nem tudtak megállapodni - áldatlan helyzet a közétkeztetésben

Közélet > Pest megye

2011-03-10


Nem született megállapodás Pest Megye Önkormányzata és a közétkeztetési szolgáltatásokat biztosító HunGast Kft. között. A megyei fenntartású intézményekben így továbbra is a hét eleje óta kialakult módszerrel, helyben megrendelt, illetve helyi segítséggel biztosítják a 18 közoktatási intézmény ellátását. A mgszorítás már szociális intézményeket is érint.

A 18 érintett közoktatási intézményben lényegében nem változott a helyzet a hét elejéhez képest, tehát 15 intézményben teljes körű egy iskolában (Ady Endre Gimnázium, Ráckeve) részlegesen megoldott a meleg étkeztetés. Szentendrén, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanuló diákok hideg élelmet kapnak, a monori József Attila Gimnáziumban tanuló diákok nem részesülnek szervezett közétkeztetésben.

A szolgáltatás felfüggesztése azonban már a szociális intézményeket is érinti. Egyelőre a raktárkészlet erejéig, és a korábbitól elmaradó minőségben, de megoldott volt a közétkeztetés – áll a Pest megyei Önkormányzat sajtóközleményében. Csütörtökön azonban már lesz olyan intézmény, ahol az iskolákhoz hasonló módon szervezi meg az önkormányzat az ellátottak közétkeztetését.

A megyei önkormányzat szerint a közétkeztetés megoldott az intézményvezetők helytállásának és a helyben érkezett segítségnek köszönhetően. A jelenlegi helyzet azonban nem elfogadható, mivel az ellátás nem teljes körű, másrészt a szolgáltatás minősége és tartalma sem felel meg az igényeknek.

A közlemény szerint az érintett intézményeket fenntartó megyei önkormányzat képes lenne a rendezett és megfelelő szolgáltatási teljesítmény megszervezésére, lényegében egy napon belül, amennyiben a saját tulajdonában lévő főző- és tálalókonyhákat, valamint az étkezőket használatba vehetné. A konyhákat a fennálló tartozás miatt a HunGast Kft. ugyanis lezárta.

*

Közleményt adott ki a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is, akik a tankönyvek árát, mintegy 50 millió forintot hiányolják 2010 szeptembere óta annak ellenére, hogy a megye a tankönyvellátásra járó normatív támogatás teljes összegét megkapta 2010 augusztusában.

A Pest megyei önkormányzat korábbi közlése szerint az áldatlan helyzetet a korábbi évek elvonásai és a csökkenő bevételek okozták, melyek messze elmaradtak a kötelezően ellátandó feladatok ellátását igénylő kiadásoktól.

 Kapcsolódó cikkek:
Ma már lesz ebéd a Pest megyei iskolákban - 2011-03-07
Fizetésképtelen a Pest megyei önkormányzat - 2011-03-04


Vissza