Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyermekhospice-ház nyílik Törökbálinton

Életmód > Pest megye

2011-04-02


Egy hónapon belül megnyílhat az ország második gyermekhospice - háza Törökbálinton. Az ingatlant egy vállalkozó ajánlotta fel a pécsi Szemem Fénye Alapítványnak – mondta Gyura Barbara, a szervezet elnöke a Pillangó Álma II. nemzetközi gyermekhospice kongresszus megnyitóján, Pécsett.

A 400 négyzetméter alapterületű épületben egyidejűleg négy-öt olyan súlyosan beteg gyermeket tudnak majd fogadni, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik a Pest megyei településen. A több tíz milliós ingatlant egy vállalkozó ajánlotta fel az alapítványnak. Az adományozó – aki nem kívánta felfedni kilétét – még a berendezés költségeit is vállalta. Gyura Barbara szólt arról, hogy Magyarországon több mint ezerötszáz olyan család van, ahol gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermeket nevelnek.

Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, a pécsi kongresszus fővédnöke az MTI-nek azt mondta: még a felnőtt hospice-ról sem sokan hallottak, talán csak azok, akik érintettek. „Majd talán most, hogy nagyobb figyelem vetül a gyermekhospice-ra, sok ember megismeri és elgondolkodik, miről is szól: a gyerekeket szeretettel gondozva, ellátva könnyíteni a családok életén, helyzetén” – fogalmazott Schmittné Makray Katalin.

Az ország első gyermekhospice-háza, a Dóri-ház február végén nyílt meg az alapítvány működtetésében Pécsett, a gyógyíthatatlan betegségben hat éve elhunyt Várdai Dóra emlékére. Ebben az intézményben egyidejűleg öt súlyosan beteg gyermeket fogadhatnak, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik. A mintegy ötvenmillió forintba került pécsi ház alapkövét 2009 szeptemberében rakták le. A gyermekek ellátásáról harmincan – köztük orvosok, ápolók, lelkészek, pedagógusok, pszichológusok – gondoskodnak. Évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben. A kórházakon kívül viszont eddig nem volt olyan intézmény, ahol számukra és szüleiknek megfelelő szakmai, emocionális háttérrel tudták volna megteremteni a méltóságteljes búcsú lehetőségét.

A pécsi gyermekhospice-ház havi 7-8 millió forintos költségét egyelőre felajánlásokból fedezi a működtető alapítvány. A törökbálinti intézmény költsége várhatóan eléri majd a havi 30 millió forintot. Az állam egyelőre nem finanszírozza az ellátást, Gyura Barbara reményei szerint azonban pozitív elmozdulás várható e téren, talán már ez év végére. (lm)

MTI


Vissza